Trafikverket. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Trafikverket anmäler möjlig it-läcka efter tips – återupptar nedlagd utredning

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har anmält sig till Integritetsskyddsmyndigheten och öppnat upp en ett år gammal utredning om en it-attack. Detta efter nya uppgifter från en person som nu påstår sig ha kommit åt personuppgifter från myndighetens system för förarprov.

Frågan har hanterats på Trafikverket under dagen och kvällen. Vid lunchtid uppgav pressavdelningen för SVT Nyheter att man inte sett något som tydde på ett intrång, men efter flera möten och kontakter med personen som hört av sig så kommer på tisdagkvällen ett nytt besked.

– Vi har gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten, säger Sofia Lindahl, kommunikationschef vid Trafikverket Förarprov till SVT Nyheter.

”Behövs mer resurser”

Myndigheten kopplar det hela till en händelse mer än ett år tillbaks i tiden. I maj 2022 upptäcktes störningar i bokningssystemet för Förarprov, som då uppfattades som en överbelastningsattack som åtgärdades. Incidenten anmäldes då inte heller till IMY eftersom man inte såg att några personuppgifter röjts.

Men de nya uppgifterna har alltså lett till en omprövning med anmälan och en återupptagen utredning.

– Det behövs mer resurser för att titta närmare på vad som egentligen hände, säger Sofia Lindahl. Hon kan i nuläget inte svara på om några uppgifter läckt och om den eventuella sårbarheten kan ha funnits i över ett år.

– Det är alltid allvarligt när obehöriga försöker ta sig in i våra samhällsbyggande system, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måns Jonasson förklarar hur hackare kan utsätta webbplatser för överbelastningsattacker: ”Om väldigt många försöker komma in samtidigt så kommer ingen in” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.