Foto: SVT

Trafikverket struntade i upphandling

Publicerad

Efter SVT:s granskning av Trafikverket köpte generaldirektör Gunnar Malm en kommunikationskonsult för 394.000 kronor utan att följa myndighetens regler om upphandling.

SVT har tagit del av avtal och dokumentation som visar att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm i höstas beslutade att köpa hjälp av en expert på kriskommunikation. I avtalet framgår det att konsulten för 2.300 kronor i timmen ska hjälpa Trafikverket att kommunicera med media.

– Det är jag som har tagit initiativet till hela den här delen, det var jag som ville bilda mig den här uppfattningen, säger han.

Krisstrategi för 394.000 kronor

Resultatet blev en elva sidor lång rapport, där olika strategier för Trafikverkets kommunikation föreslås. Kostnaden, totalt 394.000 kronor betalas av skattebetalarna. 

– Det där är för jävligt, man hade kunnat använda de pengarna för att ta hand om kontaktledningarna istället. Mellan Tegelbacken och Älvsjö hade man kunnat rusta upp hela kontaktledningsnätet, det räcker 400.000 kronor till, säger Johnny Naderus på SEKO-facket i Stockholm.

Konsulten som anlitades beskriver sig själv som expert på att hjälpa företag som utsätts för granskning i media.

– Det är mycket dåligt. De pengarna skulle göra större nytta till att sköta järnvägen istället för att förklara bort vanskötseln av spåren, säger Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP).

Bröt mot upphandlingsreglerna

Myndighetens egna regler för den här typen av köp är tydliga. Vid direktupphandlingar ska minst tre leverantörer tillfrågas, valet ska motiveras och allt ska noga dokumenteras i diariet. Generaldirektör Gunnar Malm gjorde inget av detta.

– Det är inte min vardag att jag håller på med upphandling och det må väl så vara min egen brist då, säger Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket.

Har du tillfrågat minst tre andra leverantörer?

– Jag har inte tillfrågat. Men jag har tittat igenom avtalen och gjort min egen bedömning, säger Gunnar Malm.

Hur ser du på dokumentationen?

– Jag tycker att det viktiga är att vi har resonerat genom frågan, vilken kompetens, det är den viktiga frågan tycker jag, säger Gunnar Malm.

”Finns inga dokument”

Grunden till de krav som Trafikverket ställer i sina interna regler för upphandling finns i Lagen om offentlig upphandling. Sedan juli 2014 innefattar den också skärpta dokumentationskrav för direktupphandlingar över 100.000 kronor, en förändring som Gunnar Malm själv förespråkat i ett remissvar till regeringen.

Några handlingar som visar att Gunnar Malms upphandling skötts korrekt finns dock inte arkiverade. Utöver avtal, offert och faktura gapar Trafikverkets arkiv tomt.

– Det finns inga andra dokument, är svaret vi får från Trafikverkets ekonomiavdelning.  

– Pengarna ska användas för att sköta järnvägen, inte förklara bort misstagen, säger Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer