Transport varslar om strejk på flygplatser

Publicerad

LO-facket Transport varslar om strejk inom bevakningsbranschen sedan förhandlingarna med arbetsgivarna gått i baklås.

I ett första steg handlar det om övertids- och nyanställningsblockad. Men från den 3 juli gäller strejk, som omfattar flygplatskontrollanter på Bromma flygplats och Landvetter flygplats.

Från den 5 juli utvidgas strejkvarslet, om ingen överenskommelse nåtts innan dess, till att gälla Arlanda. Där varslas om strejk för arbete inom röntgen, varukontroller och grindmottagning.

Från den 7 juli utbryter strejk på Ringhals kärnkraftverk och omfattar skyddsvakter, enligt ett pressmeddelande från Transport.

Strejken berör fyra arbetsplatser och cirka 450 anställda.

”Både vi och arbetsgivarna är överens om att branschen har problem med att rekrytera och behålla personal. För att få fler till yrket och som också stannar måste vi höja ingångslönen och premiera erfarenhet och kompetens. Men det säger Almega blankt nej till”, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.