Transportstyrelsens flagga i Solna. Foto: Erik Simander/TT

Telia efter myndigheternas it-kaos: Underhåll gick fel

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen och Luftfartsverkets hemsidor låg nere i över fem timmar på tisdagen. Felet berodde på en driftsstörning hos telekombolaget Telia.

– Det var ett planerat underhållsarbete som gått fel, sade Roija Rafii, pressansvarig för Telia och konstaterar att händelsen nu kommer att utredas.

Transportstyrelsen hade tekniska problem och hemsidan gick inte att nå efter klockan 14.00. Enligt myndighetens presschef låg alla it-lösningar som krävde internet nere.

– Felet beror på ett problem hos vår leverantör Telia, sa Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, under dagen.

Problemen påverkade 600 personer som skulle skriva teoriprov för körkort på tisdagen, då Transportstyrelsens system är kopplat till Trafikverket. De som inte kunde genomföra proven kommer dock få nya tider.

– Vi har gott om tider för teoriprov just nu och hjälper kunderna att boka om tider, säger Sofia Lindahl hos Trafikverket.

Inte heller Luftfartsverkets hemsida gick att nå under eftermiddagen. Enligt myndighetens presstjänst berodde det på ”tekniska problem”.

Telia: ”Planerat underhåll som gick fel”

Telekombolaget Telia bekräftade under eftermiddagen att de hade en driftsstörning men ville inte ange vilka kunder som drabbats.

Fem och en halv timme efter att problemen uppstått ner fungerade systemen igen.

Vad berodde haveriet på?

– Det var ett planerat underhållsarbete som gått fel. Tekniker tittar på vad det är som var orsaken och händelsen kommer att utredas så att det inte händer igen, säger Roija Rafii, pressansvarig för Telia.

– Detta var inte vår ambition och vi ser allvarligt på att det kunde inträffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.