Systematisk övervakning av corona i avloppsvatten utreds

Publicerad

Nu vill regeringen storskaligt börja kontrollera avloppsvatten efter coronavirusrester. Förhoppningen är att upptäcka ökad smitta i tid.

– Det här ger också en chans att kunna upptäcka nya virus som kan  ge upphov nya pandemier och det vill vi ju till varje pris mota så fort det går, säger Per Bolund (Mp), miljö- och klimatminister.

Regeringen har gett Naturvårdsverket, i samråd med Folkhälsomyndigheten, uppdraget att utreda hur avloppsspårningen kan gå till i alla svenska städer med över 150 000 invånare.

I dag har inte Sverige denna typ av systematiserad övervakning av avloppsvatten, därför vill regeringen i första hand utreda förutsättningarna för att införa det.

– Ju högre halt rester av virus som hittas i avloppsvattnet desto högre är smittspridningen i samhället, så det är ett bra sätt att se var vi ligger, säger Per Bolund.

Även EU-kommissionen rekommenderar en systematisk övervakning av avloppen. Den högre smittsamheten hos flera nya muterade varianter av coronaviruset gör det viktigt att upptäcka ökad smitta så snabbt som möjligt, skriver de i sin rekommendation.

Se tre frågor om mätning av coronaviruset i avloppsvatten ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.