Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Gustav Schön/SVT

Experten: ”Mer gröt – mindre kyckling och gris”

Uppdaterad
Publicerad

Under Kalla kriget skulle Sverige kunna klara av att vara självförsörjande i flera månader. Men sedan millenieskiftet finns ingen livsmedelsberedskap kvar. Så hur skulle en tallrik mat se ut om kriget kommer? 

– Det beror nog ganska mycket på vad man får tag på eller har hemma, säger Camilla Eriksson, forskare på FOI.

Det man ansåg som mest sannolikt under Kalla kriget var dock inget krig i Sverige, utan att man på något sätt skulle drabbas av ett importstopp, ett så kallat avspärrningsscenario,  

– Just den här typen av scenario, lång avspärrning på grund av krig i Europa, var utgångspunkten för den livsmedelsberedskap vi hade då.  

År 2018 importerade Sverige jordbruksvaror och livsmedel för 157 984 miljoner kronor, det är mer än tre gånger så mycket jämfört med år 2000. Camilla Eriksson, som är en av få som forskar på livsmedelsproduktion ur ett beredskapsperspektiv, menar att Sverige snabbt skulle få problem. 

– Det skulle få jättestora konsekvenser för svensk livsmedelsproduktion om vi inte kan importera insatsvaror, vi klarar inte av att hålla igång det svenska jordbruket särskilt länge, säger hon och menar att gris- och kycklingproduktionen får det extra tufft.

På senare år har även cyberattacker blivit ett reellt hot. Under sommaren 2021 tvingades livsmedelskedjan Coop stänga under ett par dagar.  

– I ett sånt här scenario, där butiker inte kan ta betalt, har vi ju fortfarande en fungerade transport i övrigt och då får man förlita sig på att man hittar en lösning.

I klippet ovan hör du mer om hur Sveriges livsmedelsproduktion skulle påverkas vid tre olika typer av kriser.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.