Foto: Lise Åserud/TT

Tredubbling av antidepressiva läkemedel till barn

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som får antidepressiva läkemedel har tredubblats sedan 2007, visar siffror från Socialstyrelsen. Förra året fick nästan 5 700 barn upp till 14 år antidepressiva medel.

– Psykisk ohälsa bland barn och unga är ett växande problem, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren, som har tittat på utskrivningen av antidepressiva läkemedel.

De senaste tio åren har utskrivningen ökat med 21 procent och ökningen är som störst bland barn.

431 barn under tio år får antidepp

I ålderskategorierna 4-9 och 10-14 har läkemedel mot depression ökat med en tredjedel. Trots att barn under 10 år sällan ska få antidepressiva medel har andelen som får det ökat och hamnat på 431 personer under 2017.

– Vi vet att ökningen sker inom hela ungdomsgruppen, vilket talar för att orsaker kan finnas i miljöer där de flesta unga vistas. Den kraftiga ökningen kan förklaras av att allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa, säger Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren.

Han säger att det inte är läkare som har blivit generösare med förskrivning, utan att medvetenheten om psykiska sjukdomar har ökat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.