Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bensinen är dyr, det är därför”. Hör Susan Sivinger, en av alla bilister som ändrat beteende i trafiken. Foto: SVT

Trendbrottet: Medelhastigheten på vägarna har sänkts

Uppdaterad
Publicerad

Medelhastigheten på våra vägar har sänkts de senaste tre åren. Trots att det bara handlar om 0,8 km i timmen i genomsnitt kan det enligt Trafikverket ha lett till uppemot 25 sparade liv på tre år.

Men vad det beror på är fortfarande oklart.

Först visste inte Trafikverket om den minskade genomsnittshastigheten bara var en tillfällighet som kanske hängde samman med pandemin, men när siffrorna för 2022 räknats färdigt stod det klart att det faktiskt handlar om ett trendbrott.

Från 2020 till och med 2022 har medelhastigheten minskat från 76,4 km/h till 75,6 km/h. En modest minskning kan tyckas, men enligt Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket, har det stor betydelse. Så många som 25 liv kan ha sparats under de här tre åren, enligt myndighetens beräkningar.

– Att bara trycka ner hastigheten lite grann, som var och en av oss inte skulle märka, det spelar jättestor roll.

Hälften kör för fort

Att medelhastigheten minskat betyder att många kan ha minskat sin hastighet runt 10-15 km/h. Utslaget över alla bilisters körcykler blir sänkningen i medel inte så stor. Fortfarande kör dock hälften av alla bilister över rådande hastighetsbegränsning.

–Om alla höll den maximala hastighetsgränsen skulle det handla om femtio räddare liv per år, säger Maria Krafft.

Hör Trafikverkets – och vanliga bilisters – teorier om vad som ligger bakom den minskade hastigheten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.