Talltitan är en av de stora förlorarna bland skogsfåglarna. Arten minskade med 2/3 under slutet av 1900-talet, och minskningen har fortsatt i långsammare takt sedan sekelskiftet enligt Birdlife Sweden. Foto: Hasse Holmberg TT bild

Trenden bruten: Många skogsfåglar backar igen

Publicerad

Det går dåligt för skogsfåglarna, efter en tioårsperiod av uppgång. Det konstaterar Sveriges ornitologer som nu slår larm om att att skogsbruket hotar många arter.

För många fågelarter i skogen var dom sista årtiondena på 1900-talet katastrofala. Kalhyggen, granplantager och ont om lövskog gjorde att många arter minskade kraftigt. Flera mer än halverades i antal. Tall- och entita hörde till förlorarna, liksom orre och skogsduva. Det här visade inventeringar som Sveriges ornitologer gjorde.

Mer hänsyn i skogsbruket gav resultat

Men kring sekelskiftet började det gå uppåt igen. Antalet skogsfåglar ökade stort under dom första tio åren. Mellan 1998 och 2008 ökade antalet med mellan 7.4- 8.1 miljoner par. Det gällde särskilt redan vanliga arter som bofink och ringduva till exempel. Mer skog och mer naturhänsyn i skogsbruket verkar ha haft effekt. Av de 76 arter som räknas som skogslevande hade 71 procent (54 arter) en positiv utveckling 98-08.

– De ökade inte till sin forna nivå men det var en viss uppgång, säger Kjell Carlsson, vice ordförande Birdlife Sverige.

Nu backar fler än hälften av skogsfåglarna

Men nu ser det ut att ha vänt igen, Dom senaste 10 åren har ökningen planat ut och många arter har börjat minska igen. Mellan 2008- 2018 är det istället 54 procent av skogsarterna som går nedåt (41 arter).  Det gäller särskilt fåglar knutna till skogar med högre naturvärden som bland annat lavskrika, spillkråka, tjäder, rödstjärt och mindre hackspett. Det visar Birdlifes Sveriges årsrapport.

– Det är tråkigt. Det visar att det vi gör idag inte funkar fullt ut, vi måste tänka om och tänka nytt. En jätteviktig faktor är att så snabbt det någonsin går hitta och skydda de få kvarvarande riktigt gamla skogarna, men även få in mer variation i den skog som brukas, säger Kjell Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.