Foto: Scanpix

Trögt för svensk jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

76 procent av föräldrapenningen tas fortfarande ut av kvinnor. Det framgår av den statistik som i dag publiceras av Statistiska centralbyrån.

Enligt SCB:s statistik fortsätter männens uttag av föräldrapenning sakta att öka. Trots det tar papporna endast ut 24 procent av dagarna, medan övriga 76 procent tas ut av kvinnorna.

Skilda villkor

Av dagens jämställdhetssiffror framgår att liknande typer av skillnader mellan kvinnor och mäns villkor fortfarande råder på såväl arbetsmarknaden som inom hemmets väggar i dagens Sverige.

Vad gäller villkoren på arbetsmarknaden visar SCB:s undersökning att män fortfarande får betalt för sitt arbete i större utsträckning än kvinnor, som istället lägger mer av sin tid på obetalt hemarbete.

Trots det har man under de senaste 20 åren kunnat se en minskning av kvinnors obetalda hemarbete med en timme per dag, medan männen under samma period har ökat sin andel av hushållsarbetet med 8 minuter per dag.

Män har högre lön

Endast 13 procent av landets anställda kvinnor arbetar i yrken med en jämn könsfördelning. Vad gäller männen uppgår motsvarande andel till 12 procent.

Av de tre största yrkeskategorierna har endast tre en jämn könsfördelning: kockar och kokerskor, läkare och universitets- och högskolelärare.

1,5 miljoner av de anställda på den svenska arbetsmarknaden finns inom landets tio största yrkesgrupper. I nio av dessa yrkesgrupper har män högre månadslön än kvinnor.

Högst lön har manliga företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän. Kvinnor i samma yrkesgrupper tjänar nästan 9.000 kronor mindre än sina manliga kollegor.

Mansdominerad bolagsvärld

SCB:s undersökning visar också att endast 4 procent av styrelseordförandena i landets börsnoterade företag utgörs av kvinnor. Ser man till alla de aktiebolag som finns i Sverige är endast 12 procent av styrelseordförandena kvinnor, medan 88 procent är män.

Fler faktorer bakom siffrorna

Enligt Katarina Boye, doktor i sociologi vid institutet för social forskning vid Stockholms universitet, ligger ett antal möjliga faktorer bakom SCB:s statistik över könsskillnaderna i föräldraledighetsuttag.

-Det kan bero på könslönegapet, man kanske tycker att det är bättre att den som tjänar minst är hemma, men det är inte hela förklaringen. Män som tjänar lite mer är ganska bra på att ta ut föräldraledighet.

Det finns även andra, mer socialt och kulturellt betingade faktorer bakom fenomenet, enligt Katarina Boye.

-Det kan ha att göra med attityder, genus och kultur, en inställning till vad män och kvinnor ska ägna sig åt och vad som är bäst för barnet.

Vad gäller åtgärder för att förändra situationen har man, enligt Katarina Boye, kunnat konstatera att de så kallade pappamånaderna har fungerat vad gäller att få till stånd ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten.

-Det har visat sig att mäns uttag av föräldraledighet ökade efter införandet av pappamånaderna. När några månader öronmärkts för papporna har de i viss grad ändrat sina beteenden.

”Alldeles för långsamt”

I en skriftlig kommentar på SCB:s siffror lämnade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni följande kommentar till svt.se under eftermiddagen:

”Utvecklingen går åt rätt håll, men det går alldeles för långsamt. Sedan 2005 har andelen föräldradagar som tas ut av män ökat från 20 procent till 24 procent. Jämställdhetsbonusen har nu förenklats och jag hoppas det stimulerar fler familjer att dela lika. Skulle inte den förbättrade jämställdhetsbonusen leda till ett jämnare uttag så kommer Folkpartiet överväga andra åtgärder, t.ex. ytterligare pappamånad.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.