En gulfebermygga av arten Aedes aegypti. Honorna kan lägga sina ägg i regnvattensamlande strukturer på fartyg och på så sätt transporteras mellan kontinenter. Foto: Heiko Junge/TT

Tropiska sjukdomar blir vanligare i Europa

Publicerad

Fler européer än någonsin tidigare drabbades förra sommaren av nilfeber. Sjukdomar som tidigare endast fanns i varmare klimat har de senaste tio åren etablerat sig allt mer i Europa. Snabbare transporter och klimatförändringar ligger bakom.

Myggöverförda sjukdomar som denguefeber, orientböld och nilfeber blir vanligare i delar av Europa. Det första larmet kom med ett utbrott av chikungunyaviruset i Italien 2007, sedan dess har sjukdomsfallen i tropiska sjukdomar ökat i Europa, säger Jan Semenza vid Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar.

Förra sommaren insjuknade fler sydeuropéer än någonsin tidigare i nilfeber, i bland annat Italien, Grekland, Frankrike och Kroatien.

– Italien är nu i perioder ett tropiskt land. Det gynnar spridningen av sjukdomar som tidigare bara fanns i varmare klimat, säger Jan Semenza.

Sprider sig med internationell transport

Huvudorsaken till ökningen är en allt mer intensiv transport av människor och varor, men högre temperaturer gör att myggor som överlever transporten till Europa från Afrika eller Asien kan etablera sig i nya geografiska områden.

– Vi reser till eller handlar med tropiska länder där virus finns, och så transporterar vi hem det. Om klimatet är gynnsamt hemma kan viruset få spridning och ju större områden som drabbas desto fler personer får vi som reser och kan sprida det.

Ingen risk att Sverige drabbas

De virusbärande myggorna har nått hela vägen till norra Tyskland och Frankrike, men har än så länge inte lyckats etablera sig så högt upp i Europa. Sverige löper i nuläget ingen risk att drabbas, och förra årets varma sommar har inte ökat risken.

– Men med tanke på klimatförändringarna vågar jag inte säga att det aldrig kommer att hända, säger Jan Semenza.

Varför så många insjuknade i nilfeber i Sydeuropa förra året har forskarna ännu inte kommit fram till. Undersökningar som ska ge svaret pågår. Den som reser till Medelhavsområdet för semester i sommar bör vara försiktig, säger Jan Semenza.

– Man ska undvika att bli myggbiten. Använd myggavstötare och ha inte fönstren vidöppna.

SÅ SPRIDS SJUKDOMARNA

Visa

Den asiatiska tigermyggan som bär dengue- och chikungunyaviruset kan sprida sig med varor som växter och bildäck. Det kan också spridas av resande och få fäste i områden med gynnsamma förhållanden.

Viruset som orsakar nilfeber sprids av Culexmyggan, som i sin tur får det från smittade fåglar. Därefter förs det vidare till djur och människor. I 80 procent av fallen får smittade inga eller lätta symptom. I allvarliga fall kan koma, kramper, muskelsvaghet och förlamning uppstå. Omkring en av 150 blir allvarligt sjuk.

KÄLLA: Läkartidningen/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet