Foto: TT

Trots miljöprofil – Volvo och SKF stöttar lobby för kolindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Volvo och SKF profilerar sig som klimatmedvetna och är bland annat samarbetsparters till Världsnaturfonden, WWF. I dag kan SVT Nyheter avslöja att bolagen samtidigt varit medlemmar i en amerikansk lobbyorganisation som försöker stoppa Obamas klimatpolitik.

Volvo Group och SKF är båda medlemmar i NMA, National Mining Association; en amerikansk lobbyorganisation för kol- och gruvindustrin. Organisationen är en av de mest hårdföra motståndarna till Obamas klimatpolitik i USA. 

De senaste fem åren har organisationen lagt ner över 100 miljoner dollar på lobbykampanjer där sol- och vindkraft utmålas som opålitliga, och kolkraften som billig och trygg. 

När SVT kontaktar SKF för att fråga varför företaget är med i NMA svarar Theo Kjellberg som är pressansvarig i ett mail:

– Vi har inget inflytande över NMA:s kampanjer och stöttar inte heller deras politiska agenda. I samband med att vi informerats om NMA:s kampanjer har vi nu avbrutit vårt medlemskap.

– När avslutades medlemskapet?

– Vi håller på att verkställa beslutet att avbryta medlemskapet idag.

Motverkar tuffare villkor

I många år har NMA drivit aggressiva kampanjer mot klimatpolitiska förslag och minskningar av koldioxidutsläpp samtidigt som man stöttar senatorer som är kritiska till klimatåtgärder.

– Lobbyorganisationerna har mycket framgångsrikt sett till att vi inte har starka klimatregleringar, säger Samantha Smith som leder Världsnaturfondens globala klimatinitiativ.

Som första amerikanska president har Barack Obama utlovat rejäla minskningar av USA:s utsläpp, vilket många anser är en nyckelfaktor för ett framgångsrikt klimatavtal i Paris. Obamas ”clean power plan” går ut på att kräva att alla delstater ska minska sina utsläpp med 30 procent, vilket kommer att innebära tuffare villkor för kolindustrin. 

NMA befarar att planen kommer att leda till högre elpriser och därigenom bli ett hot mot amerikanska företag och jobb och att fattiga och barnfamiljer kommer drabbas.

De anser inte heller att planen innebär några miljövinster. Därför har organisationen nu dragit energiplanen inför domstol och kräver att åtgärderna ska läggas på is tills tvisten är löst. 

– Vi kräver att domstolen skjuter upp alla tillämpningar av planen, säger Luke Popovich, talesperson för NMA, till SVT. 

Begär utträde efter avslöjandet

Både Volvo och SKF har hög svansföring i klimatfrågan. De är två av cirka 30 företag från hela världen som är medlemmar i Världsnaturfondens ”Climate Savers”-program. Företagen har förbundit sig att minska sina utsläpp av växthusgaser och att påverka sina respektive branscher i rätt riktning. Så sent som i maj i år hölls en stor internationell konferens i Göteborg där både Volvo och SKF deltog. 

På det pågående klimatmötet i i Paris finns Volvos hållbarhetschef Niklas Gustavsson på plats. När SVT intervjuade honom på tisdagen betonade han att bolaget stöttar Obamas klimatpolitik och ville absolut inte kännas vid något medlemskap i NMA.

Senare återkommer han och säger att man blev medlem vid en mässa för tre, fyra år sedan men att man genast ska begära utträde.

– En del av deras uttalande är ju helt galet. Vi har valt att gå ur, tack vare att du uppmärksammade oss på detta. Det var ett enkelt beslut, när vi ser hur dom uttrycker sig, säger Gustavsson till SVT Nyheter.

På Världsnaturfonden blir man mycket förvånad över SKF:s och Volvos engagemang i NMA.

– Vi måste ha ett allvarligt samtal med dem. Det ingår i våra riktlinjer att vi ska se vilka handelsorganisationer man med i, säger Samantha Smith.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.