Trots Pisa-chocken – asiater lär av svensk skola

Uppdaterad
Publicerad

Strax före jul kom de nedslående Pisa-resultaten. Svenska elever fortsätter att tappa i kunskap, och svensk självbild fick sig en törn.

Vi är inte bäst i klassen – nej långt därifrån!

Men kanske har svensk skola ändå någonting att vara stolt över. Just nu befinner sig ett 50-tal asiatiska elever, lärare och andra som jobbar i skolan i Nacka för ett internationellt utbyte.

Det de är intresserade av är svenska elevers förmåga att vara kreativa, kritiska och att kunna samarbeta – kunskaper som är viktiga i ett framtida arbetsliv.

Följer instruktioner

– I mitt land är eleverna inte vana vid att diskutera och att samarbeta. Där följer de instruktioner mycket mer, säger Chan Oung Park som är professor i fysik i Sydkorea.

Han ser en stor poäng med att barnen är glada och tillfreds, och säger att han tycker att det är bättre här ur den aspekten.

Nackas skolor har under flera år samarbetat med asiatiska länder och gjort studiebesök där, och den här veckan är första gången de asiatiska deltagarna kommer hit.

En nödvändig detalj har varit att köpa skor och jackor till deltagarna, som är ovana vid svensk kyla.

”Skolan inte så hård”

Lärarna och skolpersonalen från Asien är med i en åttondeklass på Eklidens skola när det är dags för fysik och lektionen handlar om hur ljus och linser fungerar.

Och de svenska eleverna verkar tycka att det är kul, och berättar gärna för besökarna om vad de gör. Och de tror bestämt att det är skillnad på skolan i Sverige och till exempel Singapore eller Sydkorea.

– Skolan i Sverige är inte så hård som i andra länder. Men det är bra också för då vill man lära sig mer, säger Klas Elmstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer