Greta Thunberg och flera andra har tidigare demonstrerat för lagen utanför EU-parlamentet Foto: Julien Warnand/EPA

Trots svenskt motstånd – våtmarkslag godkänd i EU

Uppdaterad
Publicerad

EU:s omdiskuterade naturrestaureringslag är i hamn sedan Österrikes miljöminister gått emot sin egen regeringschef.

Sverige röstade nej, men får ge sig för majoriteten.

Lagen om bland annat återställande av våtmarker och grönområden i städer har varit en infekterad följetong inom EU i mer än ett år.

Flera gånger har förslagen varit på väg att falla, bara för att godkännas – och sedan hamna i tvekan igen.

Egentligen borde allt ha varit klart sedan länge med tanke på den uppgörelse som förhandlades fram under Spaniens tid som ordförandeland i EU:s ministerråd i vintras och då preliminärt godkändes av både EU-parlamentet och medlemsländerna. De sistnämndas slutliga ja fastnade dock i ny oenighet – inte minst pådriven av Sverige.

Österrike vände

På måndagen blev det dock ja, sedan 20 länder röstat för, 6 emot och 1 lagt ned sin röst.

Avgörande blev Österrike där miljöpartistiska miljöministern Leonore Gewessler gick emot sin konservative regeringschef och ställde sig bakom förslaget.

Förseningar, otydlighet och taktik kanske fungerar som taktik, men de hjälper inte vår natur att andas. Blir det omröstning kan EU räkna med ett österrikiskt ja, sade Gewessler på en presskonferens i går, enligt nyhetsbyrån APA.

Förbundskansler Karl Nehammer hotar dock med att ta hela omröstningen till EU:s domstol, eftersom han inte anser att Gewesslers ja borde räknas.

Nej från Sverige

Många av ministrarna på mötet betonade vikten av att hålla sina löften från det ja som sades under förhandlingarna i vintras. Sverige höll samtidigt fast vid sitt nej.

– Det har skett rörelse i rätt riktning, men som vi har sagt tidigare så finns det fortfarande problem med lagstiftningen vilket gör att Sverige inte kan ställa sig bakom en överenskommelse, sade miljöminister Romina Pourmokhtari (L) inne på mötet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kan inte våtmarker fixa Sveriges klimatutsläpp. Foto: SVT

EU:s naturrestaureringslag

EU-kommissionen lade i juni 2022 fram sitt förslag till naturrestaureringslag i syfte att ordna en ”fortsatt och hållbar återställning av en motståndskraftig natur med biologisk mångfald”. Målet är åtgärder som totalt täcker minst 20 procent av EU:s land- och vattenyta år 2030 och samtliga ekosystem som behöver återställas till år 2050.

Både bland EU:s medlemsländer och EU-parlamentet fanns stor oenighet om förslaget innan man till sist nådde en uppgörelse efter kompromissförhandlingar i höstas. I grunden handlar det om hur ängar och våtmarker kan återskapas, skogar blandas upp och grönområden skapas i städerna.

EU-parlamentet bekräftade uppgörelsen i en omröstning i slutet av februari. EU:s ministerråd gjorde samma sak på måndagen.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.