Foto: TT

Trots varningar – svenskar äter allt mer kött

Uppdaterad
Publicerad

Vi äter allt mer kött. Trots varningarna om riskerna för hälsa och miljö ökar konsumtionen nästan varje år.

Förra året åt varje svensk i genomsnitt 88,2 kilo kött per person, enligt preliminär statistik som Livsmedelsverket och Jordbruksverket har tagit fram för Dagens Nyheters räkning.

Det är en siffra som stigit rejält under de senaste dryga femtio åren. 1960 åt vi i genomsnitt 50,8 kilo kött per person och år, 1970 hade konsumtionen stigit med fem kilo och sedan dess har den fortsatt att stiga i stort sett varje år.

”Köttet alldeles för billigt”

Ökningen sker trots kontinuerlig information om att vi måste äta mindre kött för att minska vår klimatpåverkan – och trots återkommande varningar om att den som äter mycket rött kött också löper större risk att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

– En viktig orsak till att vi äter för mycket kött är att det är alldeles för billigt, säger Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen och talesperson i jordbruksfrågor.

Hon menar att köttpriset inte avsepglar alla de kostnader produktionen för med sig för miljön och sjukvården. Enligt henne skulle ett sätt att få ner konsumtionen vara att införa en koldioxidskatt på kött.

– Det visar sig att konsumenterna är väldigt priskänsliga när det gäller kött. Under tider när priset har gått upp har konsumtionen minskat, säger hon.

Måste bli ”lätt att göra rätt”

Och även om det ännu inte slagit igenom på köttkonsumtionen tycker Johanna Sandahl sig se att det har skett en ökning av förståelsen och en förändring i hur man talar om maten.

– Många är medvetna om problemen och riskerna, men när man väl står i butiken och ska välja mat på fem minuter så är det lätt att det blir det gamla vanliga, säger hon.

– Många äter kött till varje mål mat. Man kan börja med att dra ner till exempel en gång per dag.

Hon tror att det är nödvändigt att det blir ”lätt att göra rätt”, som hon uttrycker det. Här anser Johanna Sandahl att offentlig sektor har ett stort ansvar, bland annat genom skolan.

Viktigt vilket kött man väljer

Det är inte bara mängden kött som spelar roll för miljöpåverkan. Kan man välja bra kött så är mycket vunnet, menar Johanna Sandahl. Här är hennes råd när du ändå väljer att äta kött.

  • Välj i första hand naturbeteskött eller från djur som äter sådant som vi inte äter.
  • Gärna ekologiskt.
  • Välj i andra hand svenskt kött.
  • Först i sista hand importerat kött, eftersom det generellt sett produceras på ett sätt som är sämre både för djuren och klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.