Miljöpartiet är inne i en tung uppförsbacke när de samlas till kongress på fredag. Inte minst på kommunal nivå där man saknar representation i 91 av landets kommuner. Foto: Johan Nilsson/TT arkiv

Tuff mandatperiod väntar Miljöpartiet i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett sargat Miljöpartiet som samlas till kongress på fredag. I nästan var tredje kommun saknar partiet plats i fullmäktige, något som gör det svårt för partiet lokalt, menar forskare.

Efter en tuff mandatperiod på riksplanet så väntar en kanske ännu tuffare period lokalt för Miljöpartiet. I höstens val förlorade partiet sina platser i 59 kommuner. Det gör att partiet nu saknar representation i 91 av Sveriges kommuner, nästan var tredje kommun.

– Huvudsakliga orsaken kan man finna på nationell nivå. Miljöpartiet hade en rätt turbulent period i regeringen. Man hade ministrar som fick avgå, språkrör som fick avgå och en riksdagsgrupp som inte höll ihop. Det spiller naturligtvis över på lokal nivå också, säger statsvetardocenten Niklas Bolin vid Mittuniversitetet.

Förlorar politisk plattform

Att sakna representation i så pass många kommuner gör att partiet kommer få en tuff mandatperiod lokalt. Sen tidigare har partiet haft svårt att rekrytera personer som ska driva partiets politik lokalt och det kan öka framöver. När partiet saknar plats i fullmäktige blir Miljöpartiet en förening bland andra vanliga föreningar, menar statsvetaren Niklas Bolin.

– Man har ingen politisk plattform, så man får inte lika mycket medial uppmärksamhet. Det blir svårare att rekrytera medlemmar och få människor att engagera sig. Ekonomiskt har det betydelse eftersom man går miste om lokalt partistöd, så det finns flera saker som är negativt för partiet med den här tillbakagången, säger Niklas Bolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.