Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund får stöd för partiets nya förslag till flyktingpolitik. Foto: TT

Stöd för KD:s asylförslag i ny mätning

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler som är positiva till Kristdemokraternas nya migrationsförslag än som ogillar initiativet.

En mätning som Sifo gjort för Svenska Dagbladet visar att 43 procent tycker att förslagen är mycket eller ganska bra. Knappt var tredje, 30 procent, tycker att förslagen är mycket eller ganska dåliga, medan 27 procent är tveksamma eller inte vet.

– Här finns det många som är tveksamma men det är ändå en svag övervikt för dem som är positiva, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD.

Även om det är oklart hur insatta de svarande är i förslagen, så visar resultatet att utspelet har fått genomslag, betonar han.

Alliansväljare är mest positiva till KD-förslagen om bland annat sänkta bidrag och tillfälliga uppehållstillstånd. Bland alliansväljarna är sex av tio positiva och bara 12 procent negativa. Bland de rödgröna väljarna är 17 procent positiva och 58 procent negativa. Bland Sverigedemokraternas väljare tycker 89 procent att förslagen är bra.

Mätningen gjordes 19-22 december och bygger på intervjuer med 1 239 personer som fick svara på frågan: Vad tycker du om Kristdemokraternas initiativ i invandrings- och integrationsfrågorna?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer