Riksbanken av informationen om att turkiska hackerforum uppmanar till cyberattacker mot Sverige Foto: Tim Aro/TT

Turkiskt hackerforum manar till attacker mot svenska banker

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska hackare uppmanar till cyberattacker mot svenska myndigheter och banker, det skriver Sveriges Radio Ekot. Informationen upptäcktes ursprungligen av Riksbanken i en kanal på chattappen Telegram.

Under förmiddagen nåddes Riksbanken av informationen om att turkiska hackerforum uppmanar till cyberattacker mot Sverige. Enligt Rickard Faleij, ansvarig för informationssäkerheten på Riksbanken, snappades informationen först upp på en kanal inne i chatt-appen Telegram. Kanalen drivs av en grupp som kallar sig för ”Türk hackteam” och där pekades just Riksbanken ut som potentiell måltavla.

Hur allvarliga hoten är om cyberattacker går ännu inte att säga enligt Faleij, men uppger att man gör egna analyser i vad de kan komma att resultera i.

– Vi gör egna analyser, men jag kan inte gå in i vad de resulterar i, säger han till Ekot.

Säpo: Det finns en fördjupad hotbild

Säkerhetspolisen kan bekräfta att man i nuläget tagit emot Riksbankens information via det som förmedlats via media.

– Vi kan konstatera, som vi gjort tidigare att det finns en breddad och fördjupad hotbild mot Sverige. Det innefattar bland annat värvande av källor och spionage, men även andra typer av attacker som exempelvis cyberattacke, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid

Han uppger vidare att det fortsatt är viktigt för alla företag, myndigheter och privatpersoner att även på egen hand skydda sig från eventuella digitala attacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.