I mejlen påstås att den som fått mejlet har beställt varor för tusentals kronor, men när man klickar i mejlet så infekteras datorn av ett virus. Foto: TT

Larmet: Tusentals datorer smittade av elak trojan

Uppdaterad
Publicerad

Ett virus sprider sig som en löpeld på svenskarnas datorer. Trojanen betraktas som så pass allvarlig att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har kopplats in. Enda sättet att ta bort viruset är att göra en fullständig ominstallation av datorn.

De senaste veckorna har svenskar drabbats av massutskick av e-post som påstås komma från företag som Elgiganten och Cdon.

I mejlen påstås att den som fått mejlet har beställt varor för tusentals kronor, men när man klickar i mejlet så infekteras datorn av ett virus. Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter är oroad över hur många datorer som kan vara drabbade.

– Får du ett kvitto där det står att du beställt varor för massa pengar, så blir du ju arg och klickar i mailet för att se vad det är som hänt.  Men då är det för sent. Hur många som har klickat vet vi inte men det handlar i alla fall om över 1.000 datorer, säger Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Trojanen ligger vilande

Trojanen, som heter Rovnix, tar över din dator och ligger sedan vilande. Viruset sparar all information, till exempel dina inloggningsuppgifter till din internetbank.

– När du sen ska logga in i din bank, så öppnas en falsk hemsida och när du tror att du för över pengar till en vän eller betalar en räkning, så tömmer bedragarna egentligen ditt konto, säger Jan Olsson.

Trojanen drabbar bara datorer med operativsystemet Windows.

Innehåller samma virus

Senaste mejlen är ställda från Skatteverket och där påstås det att du har gjort fel i din deklaration. Men alla mejl kommer från samma bedragare och innehåller samma virus.

– Det står till exempel att det är fel i din deklaration och eftersom många vet att skatteåterbäringen är på väg, så vill den som får e-posten, naturligtvis läsa och kolla vad som hänt, säger Jan Olsson.

Ominstallation krävs

Hotet från trojanen tas på så stort allvar att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har blivit inkopplade.

– Det som är så allvarligt med det här viruset är att det är så bra på att dölja sig och orsaka stor skada. Den är dessutom väldigt svår att ta bort. Det krävs en fullständig ominstallation av datorn för att trojanen ska försvinna, säger MSB:s säkerhetsexpert Robert Jonsson.

Räcker det med ett uppdaterat virusskydd för att skydda sig?

-Nej, vanligt virusskyddet räcker inte för att stoppa trojanen och har datorn blivit smittad klarar inte virusprogram att ta bort viruset.

MSB kommer senare i dag att lämna ut mer information om viruset på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.