Foto: TT

Så slog stormen mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Egon slog till stenhårt mot Sverige med orkanstyrka på sina håll. Översvämningar, snöfall och starka vindar orsakade stora problem. Nu återstår röjning av nedfallna träd på landets vägar.

Just nu har stormen sitt lågtryckscentrum över Östersjön och rör sig vidare österut. De flesta varningar över Götaland är nedgraderade till klass 1-varningar, med fortsatt risk för mycket hårda vindbyar under förmiddagen.

– Däremot en fortsatt klass 2-varning för Öland och Gotland där det är en risk för stormbyar på cirka 25 meter per sekund främst under förmiddagen, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Vid tretiden i natt kom beskedet att Öresundsbron åter öppnat för trafik efter att ha varit stängd i närmare sju timmar. Älvsborgsbron i Göteborg och Uddevallabron planerar att öppnas på morgonen. Färjelederna Nordöleden i Öckerö kommun och Kornhallsleden i Västra Götaland är fortfarande stängda för trafik.

Varning för vilt

– Det är mycket träd på vägarna i Sjuhärad Dalsland, Skaraborg, Ulricehamn och Uddevalla. Med all säkerhet ligger det också mycket träd i det mindre vägnätet. En god uppmaning är att avvakta och om man kan låta bli att ge sig ut är det bra. Det kan också finnas en möjlighet att vilt har förirrat sig ut, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Stormen slog hårt mot Västkusten och i Skåne, Halland och Bohuslän uppmättes vindhastigheter i byarna på över 30 meter per sekund under lördagskvällen.

Tidigare hade den uppnått orkanstyrka, över 32,6 meter per sekund, i vindbyarna vid Nordkoster, Måseskär och Väderöarna.

På västkusten skedde minst två olyckor med träd som föll över bilar i går kväll, rapporterar SR P4 väst. Personerna ska ha skadats, men inte allvarligt. Även i Göteborg fördes en person till sjukhus sedan en vägportal på E20 vid Olskroken vält över en bil.

Strömlöst

I Jönköpings län slutade polis och räddningstjänst att åka på larm om nedfallna träd, och uppmanade i stället folk att stanna inne. Bara i fall då människors liv vara i fara ryckte man ut, rapporterar SR Jönköping. Detta eftersom mängden fallna träd var för stor att mäkta med.

Många blev utan ström. Tidigt i morse hade Eon, Fortum och Vattenfall sammanlagt närmare 70.000 strömlösa kunder.

I dag är det fortsatt klass 1-varning, den mildaste vädervarningen, för snöfall längs Roslagskusten, Uppland, Gävleborg där det beräknas komma mellan 5 och 15 centimeter snö under dagen. Senare i kväll och i natt klarnar det upp vilket gör att det kan bli riktigt kallt på sina håll. I Norrland beräknas temperaturerna falla till mellan minus 20 till 30 grader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Egon

Mer i ämnet