Foto: Scanpix

Två av tre vuxna struntar i cykehjälm

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två av tre vuxna cyklister i Sverige struntar i cykelhjälm. Det visar en ny stor undersökning bland nästan hundratusen cyklister som NTF har gjort.

Två av tre vuxna cyklister i Sverige struntar i cykelhjälm. Det visar en ny stor undersökning bland nästan hundratusen cyklister som NTF har gjort.

Att cykla är nu betydligt farligare än att köra bil enligt statistiken och cyklister är idag den mest utsatta trafikantgruppen. Men trots det använder enbart 6 av 10 barn och bara 3 av 10 vuxna cykelhjälm.

– För mig är det självklart att använda cykelhjälm eftersom jag vet hur oskyddat huvudet är och vad det kan få för konsekvenser vid en trafikolycka. En grundförutsättning för ökad säker cykling är cyklistens egen vilja att skydda sig och använda cykelhjälm. Dessutom borde myndigheter och kommuner göra mer för att öka säkerheten för landets cyklister. De punkter där man blandar bilar med oskyddade trafikanter är mest kritiska, säger Monica Green, ordförande NTF.

Geografiska skillnader

Det är även stora geografiska skillnader. Medan 65 procent av Stockholmarna använder cykelhjälm gör bara 13 procent av Uppsalaborna det. Det visar NTF:s kartläggning av 96.000 svenska cyklister under första halvåret i år.

– Det här beror nog på olika tradition av att utbilda cyklister i att använda hjälm. Men vi kan konstatera att det är långt kvar till vårt mål att 70 procent av cyklisterna ska använda hjälm år 2020, säger säger Monica Green, ordförande NTF.

Varje år skadas mer än 2.500 cyklister enligt NTF så svårt att de måste tillbringa minst ett dygn på sjukhus. Hittills i år har 15 personer omkommit i cykelolyckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.