Arkiv. Demonstration mot socialtjänsten på Mållevångstorget i Malmö i februari i fjol. En av flera platser där liknande demonstrationer ägde rum förra året. Foto: Johan Nilsson/TT

Två flickor tros ha förts ut ur Sverige – misstänkta häktas

Uppdaterad
Publicerad

Två systrar, 12 och 14 år gamla, som riskerat att giftas bort i sitt hemland misstänks ha förts ut ur Sverige mot sin vilja under hösten och nu har flera personer häktats. Däribland flickornas pappa och en kvinna som varit aktiv i den uppmärksammade desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst.

Systrarna, som vistades i Västsverige, var omhändertagna av socialtjänsten och placerade utanför hemmet eftersom det fanns en risk för att de skulle utsättas för våld och hedersförtryck.

De båda flickorna har tidigare uttryckt oro för att de skulle bli bortgifta. Den yngre flickan har uppgett för familjehemmet där hon varit placerad att det funnits en tilltänkt make till henne.

I oktober 2022 fick socialtjänsten reda på att hon försvunnit från det HVB-hem hon placerats i och några dagar senare kom det uppgifter om att hennes äldre syster inte dykt upp vare sig i skolan eller i det familjehem där hon varit placerad.

– Vi har starka skäl att anta att de inte har återkommit till Sverige och framtiden ser inte ljus ut. Om det gäller bortgifte eller inte kan jag inte svara på i nuläget, säger kammaråklagare Eva-Lotta Swahn i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Aktiv i desinformationskampanj

Nu är flickornas mamma efterlyst och anhållen i sin frånvaro och ytterligare fem personer häktade misstänkta för att ha fört bort barnen. Brottsrubriceringen är grov egenmäktighet med barn.

En kvinna i 40-årsåldern som varit aktiv i den uppmärksammade desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst är även hon häktad i sin frånvaro. Hon tros ha varit med och lokaliserat barnen och organiserat deras försvinnanden. 

Utöver de båda kvinnorna är barnens pappa och ytterligare tre män häktade i ärendet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att barn placerade i HVB-hem efter hedersförtryck luras tillbaka är alldeles för vanligt, menar Sabina Landstedt, stödsamordnare på Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF). Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.