Två män misstänks för myndighetsintrång

Publicerad

Två män i 30-årsåldern misstänks ligga bakom ett omfattande dataintrång där information från Skatteverket stals.

Det var IT-tjänsteföretaget Logica, som förser myndigheter med folkbokföringsuppgifter från Skatteverket, som utsattes för intrånget då personnummer för människor med skyddad identitet kopierades.

En 35-årig man från Ludvika och en 32-årig man från Stockholm misstänks ligga bakom intrånget. Stockholmaren, som häktades den 3 juni, var tidigare aktiv inom numera nedlagda Piratbyrån – en organisation som arbetade för fri fildelning och som startade The Pirate Bay. Han har släppts men är fortfarande misstänkt.Ludvikabon har suttit häktad i snart två månader.

–Det är inte vanligt att man har personer häktade för dataintrång och häktningstiden är möjligtvis en signal om att det här är en stor och känslig utredning, säger Henrik Olin, kammaråklagare, till TT.

Olin vill inte uppge om det finns fler misstänkta, vad männens syfte med intrånget var eller deras relation till varandra.

–Det enda jag kan säga är att det är ett omfattande intrång då man har kommit över skyddade personuppgifter i stor omfattning, säger han.

Skatteverket ville på torsdagen inte kommentera polisutredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer