I dag hålls en manifestation i Uppsala för att uppmärksamma hot och våld mot transpersoner. Foto: Joanna Korbutiak/SVT

Tvångsteriliserade transpersoner ska ersättas

Uppdaterad
Publicerad

Transpersoner som tvingades sterilisera sig när de bytte juridiskt kön ska nu kunna få ersättning om 225.000 kronor av staten, rapporterar DN.

– Det kan innebära en bekräftelse genom att vi slår fast att det var fel, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström till tidningen.

Den 1 juli 2013 togs kravet om att de som ville korrigera sitt kön var tvungna att sterilisera sig bort i en lagändring. För ett år sedan tog regeringen ett beslut om att se över en ny lag som skulle göra det möjligt att kompensera de som tvingades till sterilisering. Nu har regeringen kommit fram till hur mycket de ska cirka 800 personer som berörs, ska kunna få i ersättning och landat på summan 225.000 kronor, rapporterar Dagens Nyheter.

Mindre än vad RFSL ville

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queerpersoners rättigheter, har drivit frågan och ansett att 300.000 kronor är en skälig ersättning. Alltså mindre än vad regeringen nu föreslår.

– Jag hoppas att de kommer att förstå de argument vi har och den bedömning vi har gjort. Den bygger på likabehandlingsprincipen som innebär att vi inte ska behandla grupper olika. Det här är inte en summa som vi hittat på utan vi har utgått från tidigare beslut om statlig ersättning, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström till DN.

”En upprättelse”

Lagförslaget går ut på att de personer som steriliserades i samband med könskorrigering mellan 1972 och 2013 har rätt till ersättning. Ansökan om ersättning måste göras inom två år från att lagen börjat gälla, enligt Dagens Nyheter.

 – Jag tror att det kan innebära ett slags upprättelse och en bekräftelse genom att vi i dag kan slå fast att det var fel att kräva sterilisering och att den nuvarande regeringen tar avstånd från det synsättet. Även om vi aldrig kan reparera det lidande och den skada som många människor känner hoppas jag ändå att det kan vara en tröst med en ekonomisk ersättning, säger Gabriel Wikström till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.