Flera personer visar sitt stöd på Twitter. Foto: SVT

”Vi är fler än dem”

Uppdaterad
Publicerad

Tre tjejer arrangerade en manifestation mot rasism, nu hängs de ut på främlingsfientliga sajter.

Det har fått flertalet personer att reagera. I sociala medier visar flera personer sitt stöd för tjejerna.

Det var efter att en nazistisk grupp dykt upp på Brotorget i Bollnäs i lördags, manifesterade med sköldar med strypsnaror på, som tre unga tjejer valde att arrangera en manifestation mot rasism.

De skapade ett event på Facebook, som snabbt fick flera anhängare. Nu hängs de ut på internetsidor med anknytning till rasistiska och nazistiska organisationer.

Detta har lett till en Twitterstorm med hashtagen #hängutmigmed. Flertalet personer, bland annat politiker och debattörer, visar sitt solidariska stöd med de uthängda tjejerna.

”Nazister och rasister hänger ut 17-åring. Så ni är fega också! Jag är socialist, feminist och antirasist. #hängutmigmed” skriver Vänsterpartiets före detta partiledare Lars Ohly.

”...(de) får gärna släktforska åt mig med. Har så brokig bakgrund att det är svårt att få nån reda – som svenskar är mest.#hängutmigmed” skriver Totte Löfström.

”Det är härligt att se det fortf finns ett motstånd. Det är lätt att tro att rasisterna/nazisterna vunnit kampen om nätet.#hängutmigmed” skriver en annan.

Solidarisk gärning

Maria Thunberg, ordförande i Vänsterpartiet i Kramfors, var den som skapade hashtagen som ledde till en twitterstorm.

–-Jag blir så upprörd att jag mår fysiskt illa närjag läser om påhoppen mot dessa tjejer som ville starta en manifestation motrasism. Men det visar ju verkligen att de var rätt ute när de skapade eventet, säger hon till SVT Nyheter.

Hon skapade hashtagen som en solidarisk gärning, men allra helst hade hon velat vara på plats i Bollnäs för att klappa de uthängda tjejerna på axeln.

–-Jag sitter framför skärmen nu och bara gapar. Viär så många som vill supporta de här tjejerna och visa att vi tycker att de ärmodiga. För mig är det självklart att göra detta. Då jag inte kan vara på plats är sociala medier ett bra och fungerande alternativ.

Attdet blev just ”häng ut mig med” var för att vänsterpartisten Kaj Raving, bland andra, skrev ett blogginläggom det hela för att visa sin solidaritet och säga att han ocksåtycker likadant som tjejerna.

–Detramlar in tweets hela tiden på den här hashtagen. Det är häftigt och skönt attveta att det finns många solidariska människor där ute. Vi är fler än de och mentalt är vi i Bollnäsallihopa.

Även på Facebook har personer visat sitt stöd genom att skriva om uthängningen i sina statusuppdateringar.

Fotnot: Hashtag är ett sätt att samla olika tweets under ett samlande namn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.