UD tvivlar på anklagelserna mot USA-militär

Publicerad

Enligt UD finns inget som styrker att amerikanska soldater avsiktligt lett demonstranter mot FN-kontoret Mazar-i-Sharif där en svensk dödades.

-Den slutsatsen kan vi inte ställa oss bakom, säger utrikesdepartementets presschef Anders Jörle i en kommentar till uppgifterna om att amerikansk militär i april 2011 avsiktligt ledde en demonstration i Mazar-i-Sharif mot FN-kontoret.

Kontoret stormades och sju FN-anställda dödades, bland andra en svensk.

Enligt Anders Jörle finns det inte några uppgifter i de rapporter som inkommit till UD som bekräftar eller styrker att demonstrationen avsiktligt leddes mot FN-kontoret.

Inte orimligt

Att USA försökte styra demonstrationen bort från det amerikanska konsulatet styrks inte heller, hävdar Jörle.

-Men det är väl inte en orimlig slutsats att man försökte förhindra att de kom dit.

Han säger vidare att uppgiften i dokumenten om att USA alltid sätter sina intressen först inte är UD:s slutsats utan rapportförfattarens.

-Det är en personlig reflektion, men det är inget som är styrkt, bevisat eller understött av oss.

Jörle säger att rapporterna, som har kommit från Sveriges civila representation i Mazar-i-Sharif, innehåller rykten och teorier om vad som har hänt. Vilka som har skrivit dem vill han inte uppge.

Norska utrikesdepartementet ska begära att få ta del av UD:s rapporterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.