Udda par i Gomorron Sverige i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir par i värdar för Gomorron Sverige i sommar. I fem veckor gästas soffan av tio kända ansikten i nya konstellationer. Här är hela listan:

Vecka 26:

Plus-veteranen Sverker Olofsson sänder tillsammans med Antikrundans Anne Lundberg.

Sverker Olofsson, som började på SVT 1987 har gjort sig känd för att aldrig avsluta en intervju med att säga tack och att slänga diverse testade produkter i soptunnan.

Anne Lundberg är mest känd för det otroligt populära Antikrundan, men hon arbetar också som reporter på Uppdrag granskning. Dessutom är hon en entusiastisk motionär med flera maratonlopp bakom sig.

Vecka 27:

Uppdrag gransknings Janne Josefsson och Stina Lundberg Dabrowski är andra paret ut vecka 27.

Janne Josefsson började som journalist på lokalradion i Borås. Redan där orsakade han uppmärksamhet kring utmanande ämnen och sin tuffa intervjustil. Den har han utvecklat vidare och nu är han ett av ankarna som grävande reporter i ”Uppdrag granskning”. Två gånger har han fått Stora Journalistpriset och fyra gånger har han fått föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden.

Stina Lundberg Dabrowski är också flerfaldigt belönad med diverse priser, däribland Stora Journalistpriset. Hon har intervjuat statsmän och andra celebriteter och har gjort sig känd för att tvinga dem att hoppa i slutet av intervjun. Stina Lundberg Dabrowski slog igenom som programledare i SVT 1982 i ”Nöjesmaskinen” tillsammans med Sven Melander. Tidigare jobbade hon som reporter på Dagens Eko. Sen dess har hon frilansat för SVT bland annat med programmen Dabrowski och Stina om...

Vecka 28:

Kattis Ahlström och Kristofer Lundström sänder tillsammans den tredje veckan.

Kattis Ahlström kan konsten att pendla mellan jordnära vardag och glittrig glamour och fått mycket beröm för sin trygga framtoning i rutan. Hon har stått i strålkastarljuset vid SVT:s riktigt stora galor som Världens barn, Melodifestivalen, Filmgalan med flera. Men hon har även arbetat som programledare för SVT Morgon och Uppdrag granskning. Under våren var hon programledare och producent för söndagssuccén TV-huset, som i höst går in på fjärde säsongen.

Genom sin personliga och engagerade insats som programledare och reporter i kulturprogrammet Kobra har Kristofer Lundström blivit tittarnas favorit. Efter utbildningen till journalist på Södra Vätterbygdens folkhögskola fick han jobb på Sveriges Radio där han stannade i 15 år. Som frilans har han arbetat för P3, gjort kulturprogram på Utbildningsradion och samhällsreportage för P1:s God morgon världen! 2001 fick han frågan om han ville leda Kulturnyheterna.

Vecka 29:

Kalle Brunelis från bland annat Känsligt Läge och Vera sitter i soffan tillsammans med Uppdrag gransknings programledare Elisif Elvinsdotter.

1999 började Kalle Brunelius arbeta på SVT Barn och Ungdom. Han blev den allvetande ”Kalle med kollen” i programmet Myror i brallan. I ungdomsprogrammet Vera var han en av fyra programledare och ledde också Känsligt läge, ett relationsprogram för unga som belönades med Prix Egalia. Kalle har också skrivit för och spelat i barnprogrammet Kent Agent och dom hemliga ställena, och är just nu redaktör för det nya motorprogrammet Hela Köret som även det riktar sig till unga. Parallellt med tv har Kalle lett Morgonpasset i P3. ”Så jag har viss vana av tidiga mornar!”

Elisif Elvinsdotter har varit journalist sedan 1989 och arbetat av och till på SVT sedan sommaren 2002. Hon har bred erfarenhet av både radio och tv med bland annat program som TV4:s Nyhetsmorgon, När och fjärran och P1:s Godmorgon Världen! och Studio Ett. Hon har dessutom redan suttit som värd i SVT:s Gomorron Sverige och arbetat för Rapport.

Vecka 30:

Två tv-veteraner avslutar gästserien: Ingela Agardh och John Chrispinsson.

Ingela Agardh var den kvinnliga motsvarigheten till Claes Elfsberg under många år. Hon var nyhetsankare på Aktuellt från början av 1980-talet och till början av 90-talet. Totalt, har hon jobbat på SVT i över 30 år, först på Aktuellt sedan med Hemma, På tu man hand, En dag i taget, som kommentator vid Nobelfirandet, med mera. Sedan Ingela Agardh slutade på SVT har tittarna sett henne bilda ett framgångsrik tävlingspar med Stefan Holm i Ingvar Oldsbergs På spåret.

John Chrispinsson har varit på SVT från och till sedan 1988. På senare år har tittarna sett honom i frack, då han har varit en återkommande värd i programledartruppen på den årliga Nobelprisutdelningen. För närvarande är han programledare för Bokbussen, som återkommer i höst efter sommaruppehållet. Då väntar också programledarskapet för Historiska klubben för SR, vilket ger honom möjlighet att utveckla sitt stora historiska intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.