Erik Ullenhag (FP). Foto: TT

Ullenhag: ”Regeringen saknar grundläggande idéer”

Uppdaterad
Publicerad

”Regeringen saknar konkreta förslag för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden”, det säger Erik Ullenhag, gruppledare för Folkpartiet. Han är skeptisk till regeringens planer för hur Fas 3 ska avvecklas.

– Just nu är det väldigt mycket ord. Jag ser inte att de har en idé om hur de som står riktigt långt bort från arbetsmarknaden kan komma i jobb. Vi får se hur de konkreta förslagen ser ut. I grunden gör man inget åt den stora utmaningen, det vill säga att vi behöver sänka trösklarna in till svensk arbetsmarknad, säger Erik Ullenhag till SVT Nyheter.

Enligt förslaget ska människor i Fas 3 få utbildning och extratjänster?

– Det är jättebra att människor kan få utbildning för att komma tillbaka, men man ska också komma ihåg att det handlar om människor som står väldigt långt bort från arbetsmarknaden, och vi vet att väldigt många arbetslösa har låg utbildning. Då måste vi förändra hur arbetsmarknaden fungerar brett, och se till att sänka trösklarna in så det inte blir fler som står utanför arbetsmarknaden under lång tid.

Skulle människor i Fas 3 få ett jobb om det var lägre trösklar?

– Ja, i grunden handlar det om det. Vi behöver liberalisera arbetsrätten till exempel, då är det lättare för den som i dag står utanför att få det där första jobbet. Har du däremot väldigt länge stått utanför arbetsmarknaden, kanske aldrig gått till ett jobb, då är det betydligt svårare att komma in på arbetsmarknaden. Det är den gruppen vi i dag ser i stöd- och utvecklingsgarantin (Fas 3).

Tror du att regeringen kommer lyckas att få dessa 36.000 personer i arbete?

– Nej, regeringen har egentligen inga idéer för hur de ska ta itu med de grundläggande problemen på svensk arbetsmarknad, så tyvärr tror jag inte att man kommer att lyckas. 

Moderaterna säger i ett uttalande att de välkomnar fler utbildningsinsatser men att man inte tror inte att det räcker med subventionerade jobb i offentlig sektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.