Foto: SVT

Detta vill politikerna med Umeå – befolkningsmålet ifrågasatt

Uppdaterad
Publicerad

Umeås har en vision om att bli 200 000 invånare, en vision som är lite ifrågasatt under valrörelsen. Flera partier menar att målet inte är realistiskt och ser farhågor i att växa för fort.

– Det viktigaste är inte hur många vi är, utan vilken kommun vi vill bygga, säger Mattias Larsson (C).

Kommunen har en tydlig vision om att bli 200 000 invånare till 2050. Tanken är att en större stad lockar till sig fler människor och fler arbetsgivare och därmed skapar förutsättningar för en positiv utvecklingsspiral.

I valrörelsen finns det partier som ifrågasätter hela grundtanken. Miljöpartiet menar att det finns en risk att man bygger bort grönytor och att externa köpcentrum skapar ett bilberoende om man inte planerar ordentligt.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tror att den största risken är om vi växer för fort och för ogenomtänkt, att vi då riskerar att bygga upp problem som är kostasamma att rätta till, säger Nils Seye Larsen (MP).

”Inte realistisk”

Andra partier som ifrågasätter tillväxttanken är Sverigedemokraterna och Arbetarpartiet.

– Den här visionen med 200 000 invånare tror vi inte är realistisk, säger Markus Bornemisza (SD).

– Jag tycker att det är konstigt att man slår fast ett befolkningsmål ur tomma intet, man måste börja med seriös prognos av jobben, säger Jan Hägglund (AP).

Vill inte säga nej till utveckling

Umeås kommunalråd, socialdemokraten Hans Lindberg, tycker också att tillväxten ska vara hållbar, men att säga nej är för lätt tycker han.

– Att säga nej till tillväxt är att säga nej till utveckling, säger Hans Lindberg.

Lindberg menar att fler måste jobba och betala skatt i Umeå så att kommunen kan utveckla skola, vård och omsorg.

”Ett egoistiskt mål”

Centerpartiets Mattias Larsson är emot befolkningsmålet, som det är utformat idag.

– Det är ett egoistiskt mål, vi tror att grannkommuner mår bra av att växa tillsammans, säger Mattias Larsson (C).

Socialdemokraterna får däremot medhåll av de övriga allianspartierna.

– Vi är starkt för tillväxtmålet. Människor vill bo där andra människor bor. Det handlar om man vill ha avfolkning eller en region som växer. Sen får man utveckla en politik som är anpassad till det, säger Umeås oppostionsråd Anders Ågren (M).

– Det måste byggas fler bostäder och bli attraktivt för företag att etablera sig här. Och vi får inte glömma bort att bygga äldreboenden, tillväxt handlar inte bara om utökad barnomsorg, säger Veronica Kerr (KD).

Måste planeras bättre

Peder Westerberg som är förstanamn för Liberalerna säger att Umeå kommun måste planera för att växa, men att det som saknas är långsiktig planering för bland annat bostäder, skolor och vägar.

– Vi ser ju hur mycket barn som föds, ändå är vi dåliga på att planera för skolor och äldreboenden, säger Peder Westerberg (L).

Alexander Svartvatten som kandiderar för Feministiskt initiativ säger att FI inte är för något exakt befolkningsmål, men att det är bra att vara förberedd på att staden behöver växa.

– Det görs prognoser varje år, men det finns ingen anledning att skynda på tillväxten, det gäller att ha balans, till exempel när det gäller rätt antal lärare och förskoleplatser, säger Alexander Svartvatten (FI).

Vill undvika ”storstadsproblem”

Även Vänsterpartiet ställer sig bakom målet om ökad befolkning, men poängterar att det är viktigt att kommunen bygger rätt för att undvika vad man kallar storstadsproblem.

– Vi vill vara en välkomnade stad. Det är därför vi tror att vi måste bygga fler billiga hyresrätter så att alla som flyttar hit har någonstans att bo, inte bara de med kapital på banken, säger Ulrika Edman (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet