Foto: TT

Unga bakom ny typ av bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar bankerna för en ny typ av bedrägeri. Unga tar lån med hjälp av mobilt bank-id – och skyller på att mobiltelefonen har blivit stulen. Men nu slutar bankerna godkänna reklamationerna.

Bedrägeriet går ut på att en person, ofta födda under 90-talet, tar ett lån hos en bank eller annan kreditgivare med hjälp av mobilt bank-id. Pengarna överförs sedan till ett annat konto. När pengarna väl är säkrade så anmäler personen mobiltelefonen eller bankdosan som stulen och hävdar att det är någon annan som tagit lånet. Bedrägeriet bygger på att svenska banker tidigare varit mycket generösa när det gäller bedrägerier och själva tagit kostnaden istället för kunden.

– Den här typen av bedrägerier fick vi kännedom om i våras och vi fick in ett 20-tal fall. Totalt hade man lånat 10 miljoner kronor på det här sättet. Nu har vi återigen fått in flera fall, säger Jan Olsson på polisens bedrägericentrum till SVT Nyheter.

Får inte tillbaka pengarna

Polisen misstänker att i de flesta av fallen så har den som anmält brottet gjort upp med en medbrottsling och sen delat på pengarna. I vissa fall utesluter man inte att de tvingats ta lån på grund av obetalda skulder.

– Ingen av de som anmält har berättat något under utredningarna utan hållit fast vid att de själva blivit utsatta för ett bedrägeri. Men bankerna tror inte på de här historierna och godkänner inte deras reklamationer. Tyvärr står de där med en massa lån som de måste återbetala i flera år framåt, säger Jan Olsson.

”Anmäler alltid”

Ett bankkonto, kreditkort eller ett mobilt bank-id är en värdehandling och kunden får inte hantera dessa uppgifter vårdslöst.

Petter Larsson, pressekreterare vid Nordea, säger att man har påträffat den här typen av bedrägeriförsök.

– Vi anmäler alltid till polisen om vi misstänker att det rör sig om ett bedrägeri. Om man blivit av med sitt mobila bank-id så måste kunden anmäla det direkt och inte flera dagar efteråt. Även om man bara ”lånar” ut sitt bankkonto för att föra över pengarna till, är det brottsligt eftersom personen då agerar ”målvakt” säger Petter Larsson vid Nordea till SVT Nyheter.

Lockas att ta lån

Vid Kronofogden märker man hur enkelt och lättillgängligt det har blivit att ta lån och handla på faktura.

– Det har blivit tuffa krav i samhället att alltid ha det senaste, speciellt bland 90-talisterna. Det handlar till exempel om kläder, smink och accessoarer. Den jacka de har handlat på våren blir snabbt ”ute” och de måste snabbt handla en ny jacka, säger Tina Häggmark, kommunikatör vid Kronofogden till SVT Nyheter.

De flesta varor kan man i dag köpa på nätet och betala i efterhand. Allt från resor till märkesväskor för 10.000-tals kronor.

– De förstår inte konsekvenserna av att ta ett lån och inte betala tillbaka det. De inser inte heller i många fall, att det inte bara går att strunta i att betala fakturan. Det är svårt för de unga med det sunda förnuftet när alla visar upp det senast i sociala medier. Om kompisarna har de här kläderna vill man också ha dem själv, säger Tina Häggmark vid Kronofogden.

– Jag vill verkligen varna för den här företeelsen. Ta inga lån på det här sättet. Oavsett om din ”kompis” säger att du slipper betala tillbaka lånet så är det fel, säger Jan Olsson vid polisens bedrägericenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.