”Unga idrottare är inte små kopior av vuxna”

Publicerad

OS i Tokyo inleddes med en av de kanske yngsta prispallarna någonsin, när tre tonåringar vann samtliga medaljer i damernas street-gren i skateboard. Men att prestera på elitnivå som ung kan ge negativa konsekvenser.

– Konkurrensen och uppmärksamheten i unga år kan vara ganska besvärlig, säger Göran Kenttä, idrottspsykolog.

Många blickar drogs till de två 13-åringarna som tog hem guld och silvermedaljerna i damernas street-gren i skateboard. Bronsmedaljen gick till en 16-åring. Skateboard, som debuterar som idrott i OS, hade i förväg väntas kvala in en hel del unga deltagare.

I bordtennis finns tolvårig Hend Zaza från Syrien som spelade mot världseliten i sitt första OS.

– Det alltid en diskussion hur ung man ska få vara när man presterar på seniornivå. Det är en sak att tävla på lika villkor med jämnåriga för att det är kul men elitidrott är något helt annat, säger Göran Kenttä, högskolelektor i idrott vid GIH med inriktning på idrottspsykologi.

Svårt att skilja unga från vuxna

När prestationen står i fokus, och inte bara det roliga, kan det vara svårt att skilja unga från vuxna enligt Göran Kenttä.

– Vi glömmer ibland bort att unga idrottare är inte små kopior av vuxna. Inte minst i det kognitiva och mentala färdigheterna där hjärnan inte alls är färdigutvecklad.

Han menar också att det är lätt att bli ”lurad”.

– Man kan ibland se att unga presterar i vissa idrotter som om de vore fullvuxna, vilket gör att vi tror att det är vuxna individer som ska behandlas som vuxna. Men riktigt så är det ju inte.

Oundvikliga förväntningar

Framgångar driver även oundvikliga förväntningar vilket kan vara svårt att hantera som ung. Det något som bland andra tennisspelaren Naomi Osaka, gymnasten Simone Biles och svenska mountainbikecyklisten Jenny Rissveds pratat om offentligt inför och under OS.

– Det är tungt att bära de här kraven, att vara bäst och prestera under uppmärksamhet. Det kan vara svårt för vuxna också men inte minst för unga, säger Göran Kenttä.

Ingen specifik åldersgräns

Internationella olympiska kommittén har bestämt att det är upp till varje enskilda OS-idrott att sätta sina egna åldersgränser. Men att vinna ett OS-guld som 13-åring behöver inte bara betyda en tung press i framtiden.

– Så länge man kan behålla kärleken, passionen och det lekfulla sinnet så kan man ju fortsätt att må bra i det man gör. Ibland kan man nästan hoppas att de får behålla det lite naiva förhållningssättet till sin idrott som man har som barn.

Riksidrottsförbundet följer FN:s barnkonvention

Från och med 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention lag i Sverige.

I Riksidrottsförbundets stadgar står det att all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen, vilket förbundet har följt långt innan lagen fastställdes.

Det innebär att idrott ska utgå från barns villkor. Bland annat genom att idrotten bygger på att ha roligt och att må bra. Utvecklingen ska vara långsiktig och inte sträva efter kortsiktiga resultat.

Alla specialidrottsförbund och föreningar som är medlemmar i RF är skyldiga att följa barnkonventionen.

Källa: rf.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.