På läkarutbildningar i Sverige möter studenterna patienter redan i ett tidigt skede av utbildningen. Foto: TT

15-åring utbildar sig till läkare – väcker debatt på universiteten

Uppdaterad
Publicerad

En 15-åring och en 16-åring utbildar sig just nu till läkare i Sverige. Nu ska landets läkarutbildningar se över frågan om en åldersgräns bör införas, skriver Läkartidningen.

– Vi på samtliga läkarutbildningar tycker att detta måste ses över. Vi tycker varken det är bra för de berörda studenterna, patienterna eller lärarna, säger Hans Hjelmqvist, programansvarig för läkarutbildningen vid Örebro universitet till Läkartidningen.

Att unga, och icke-myndiga studenter, tar plats på landets läkarutbildningar har väckt en diskussion bland programansvariga på landets universitet, skriver Läkartidningen. Just nu utbildar sig en 15-åring och en 16-åring till läkare i Sverige. Det finns flera andra fall när högpresterande elever läst in gymnasiebehörighet och börjar på högskoleutbildningar i ung ålder men då har det ofta gällt tekniska utbildningar.

Att så unga elever som 15-åringar börjar på läkarutbildningarna ser de programansvariga som ett problem.

– Det här innebär exempelvis att en patient kan få tala om sina sjukdomar med en 15-åring, ett barn. Vi tycker inte att det är acceptabelt utan tycker att man bör vara äldre för att få utbilda sig till läkare, säger Agneta Ekman, lektor på läkarprogrammet vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Patientkontakt tidigt i utbildningen

På läkarutbildningar i Sverige möter studenterna patienter redan i ett tidigt skede av utbildningen.

– Det kan uppstå obekväma situationer när studenter som är omyndiga träffar patienter. Vad tycker patienterna? Och hur ser en verksamhetschef på att ha personer som inte är vuxna i de här situationerna, säger Hans Hjelmqvist.

Nu har han, tillsammans med Jan Brynhildsen, ansvarig för läkarutbildningen vid Linköpings universitet, fått i uppdrag att utreda frågan vidare av programansvariga på landets övriga läkarutbildningar.

Åldersgräns ett alternativ

En tänkbar åtgärd skulle kunna vara att införa en åldersgräns för utbildningen, enligt Hans Hjelmqvist. I dag finns ingen sådan åldersgräns och universiteten har inte heller möjlighet att säga nej till studenter om de är behöriga.

Däremot kan sjukvården säga nej till att ta emot studenterna.

– Vi vill få fram en gemensam syn med landstingen där vi har den verksamhetsförlagda utbildningen, så vi är överens om hur vi ska hantera det här. Sedan vill vi givetvis att det är förankrat hos Utbildningsdepartementet och Socialdepartementet, säger Hans Hjelmqvist till Läkartidningen.

Efter att först själva ha utrett frågan planerar programansvariga vid landets universitet att kontakta Sveriges kommuner och landsting, för att diskutera frågan vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.