Foto: Scanpix

Unga tjejer nekas hiv-test

Publicerad

Många som vill testa sig för hiv nekas eller övertalas att låta bli, trots att Socialstyrelsen har uppmanat vården att vara generös med hiv-testning.

När Elin träffade en ny kille gick hon till ungdomsmottagningen för att testa om hon hade hiv. Men nekades – med motiveringen att det var för dyrt.

– Jag är uppväxt på 80-talet när det fanns en stor hiv-rädsla och blev fostrad att ta hand om mig själv. Jag trodde att det var det ansvarsfulla att göra. Men eftersom jag inte hade haft sex med någon från Afrika sade de att jag inte behövde oroa mig, jag fick bara göra ett klamydia-test, säger hon.

Några år senare ville hon testa sig efter att ha bott utomlands ett par år. Då blev hon nekad igen, av samma anledning.

– När jag berättade att jag haft ett förhållande med en kille från Afrika gick de med på det, men jag fick tjata. Jag tycker inte att jag ska behöva gå in på vilket land min pojkvän kommer ifrån när jag försöker ta ansvar och vill vara säker på att jag är frisk, säger hon.

”Angeläget att man är generös”

P3 Nyheter har talat med Centrum för sexuell hälsa i Malmö, Könsmottagningen i Göteborg och hiv-organisationen Noaks Ark i Stockholm. Alla bekräftar samma bild – fortfarande får inte alla personer som vill hiv-testa sig göra det.

Alla som kommer till Noaks Ark får svara på om de har testat sig någon annanstans. Mellan tio och femton procent svarar då att de någon gång försökt hiv-testa sig, men nekats eller blivit övertalade att låta bli.

Enligt Jukka Aminoff, verksamhetschef på Noaks Ark, har trenden pågått hela 2000-talet.

– Det är väldigt tråkigt. Vi tycker att det är angeläget att man är generös med hiv-test. Ju tidigare man får reda på sin sjukdom desto bättre prognos får man. Många har också en oro som inte går att stilla om man inte får testa sig, säger han.

Unga tjejer nekas

Många av de som kommer till Noaks Ark, som har nekats hiv-test på andra ställen, är unga tjejer precis som Elin.

– De går till ungdomsmottagningen och vill testa sig för könssjukdomar. Men de får inte testa sig för hiv eftersom de inte tillhör en riskgrupp, eller om de inte haft sex med till exempel en afrikan eller en narkoman. Det är jättevanligt, säger Peder Allin, som jobbar på Noaks Ark.

Vad beror det här på, tror du?

– Det finns ett riskgruppstänkande som lever kvar sedan 80-talet, och ungdomar tillhör ingen riskgrupp statistiskt sett. Man avråder eller nekar inte för att vara elak, utan man vill lugna. Men är man orolig så räcker inte det, man vill få ett svar.

Många hiv-testas för sent

Noaks Ark märker också att många hiv-testas för sent i sjukdomsförloppet när immunförsvaret har hunnit skadas onödigt mycket.

– Vi möter många som borde ha testats flera år tidigare. Den personen har inte kunnat erbjudas hiv-behandling och har mer virus, vilket gör att det också är större risk att man smittar andra.

Ska bli enklare att hiv-testa sig

På Noaks Ark vill man att det ska bli enklare att hiv-testa sig. De efterlyser fler alternativa sätt, och fler aktörer på marknaden. Många behöver också ändra sina rutiner för att sätta patienternas behov och oro i fokus. Man har rätt att vara anonym när man hiv-testar sig. Ändå begär många mottagningar att man knappar in sitt personnummer redan när man ringer för att boka tid.

Om det finns en grundad misstanke om hiv får mottagningarna inte neka någon att göra ett hiv-test. Men en enskild läkare eller sjuksköterska kan ofta ha en egen uppfattning om vad grundad misstanke är, säger Jukka Aminoff.

– Jag upplever att man ser hiv-testning bara som ett sätt att identifiera hiv-positiva. Men testet är också det effektivaste sättet att lindra hiv-relaterad oro. Oron kan vara socialt handikappande, vilket sedan slukar andra resurser som psykosocialt stöd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.