Unik film: Här förbereder sig jihadisten för krig – framför sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Mannen skryter för sin son om hur han ”sköt ihjäl en ’otrogen’”. Barnet, som är i femårsåldern, vet redan hur han ska hantera en kalasjnikov. SVT Nyheter kan i dag visa unika filmer som ger en inblick i barnfamiljers vardag i terrorns Syrien.

På ytan ser allt normalt ut. En pappa som avslappnat packar sin väska, leker med sina barn och gör sig redo för att åka till jobbet. Ungefär som vilken svensk som helst.

Men inget är normalt här.

– Jag dödade en otrogen och tog den från honom, förklarar pappan lugnt för sin son som undrar om en walkie-talkie.

SVT Nyheter kan i dag visa unikt filmmaterial som ger en inblick i IS-jihadisters vardag och familjeliv samtidigt som kriget rasar.

Runt 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejakande islamistgrupper i Syrien och Irak, enligt Säpo.

Av dem vet vi att ett 50-tal har dött. Men mörkertalet är stort, och samtidigt fortsätter familjer att leva i krigszonen. Här finns både kvinnor och barn.

Berättar om dödsskjutningen för sin lille son

I de filmer som SVT Nyheter har tagit del av och nu kan publicera syns hur två små barn, uppskattningsvis tre och fem år gamla, följer sin pappa med blicken när han förbereder sig för att kriga. Bakom kameran står mannens hustru, mamma till barnen.

I filmerna pratar alla svenska – och hela familjen deltar.

Familjen befinner sig i Syrien och kvinnan på filmen vet att det här kanske blir sista gången hon och barnen får se sin make och pappa.

Mannen tar på sig en skyddsväst. Magasinen till hans kalasjnikov läggs omsorgsfullt i ryggsäcken. Barnen följer varje rörelse – och hjälper till med packningen.

Walkie-talkien som mannen har i sin bröstficka har han fått från en ”otrogen”, alltså någon som inte följer IS extrema tolkning av islam. Han vänder sig till den äldsta sonen.

– Jag sköt honom här, kulan gick ut här, säger han samtidigt som han pekar på sin hals och nacke.

Pojken står tyst samtidigt som hans mamma, jihadistens fru, ger ifrån sig ett tyst skratt innan hon rådger sin make.

Bilderna visar IS-vardagen inifrån

Islamiska staten är känd för sin propagandamaskin: filmklipp som gruppen spottar ur sig är i regel hårt redigerade med tuff musik, och visar ett brutalt och besinningslöst dödande.

De filmer som SVT Nyheter kan visa i dag är privata och osminkade. De ger en unik inblick i hur vardagen ser ut för personer som anslutit sig till terrorsekten IS. Det här är inte gruppens propaganda riktad till omvärlden, utan en vardagsskildring – inifrån.

En pappa lär sin son att skjuta med en luftpistol och prisa gud. Måltavlan: ett paket kalaspuffar.

I en annan scen tar en kvinna i niqab upp ett hagelgevär samtidigt som det hörs babyjoller i bakgrunden. Filmen utspelar sig utanför Aleppo där det precis har bombats.

– Nu ska vi titta på när mamma gör jihad, säger kvinnan bakom kameran.

– Coolt, replikerar hon som precis skjutit.

Bebis på sängen – i närheten av vapen

Tillbaka hos den första familjen ser vi hur mamman hejar på sin make medan sonen förklarar för sin pappa hur han ska använda sin automatkarbin för att skjuta ”otrogna” på ett så effektivt sätt som möjligt.

I samma sekvens ligger en bebis på en säng, inte långt ifrån ett stort gevär. På bilder syns även en man med en barnvagn.

I dag har familjen återvänt till Sverige och barnen har börjat skolan. Hur många barn det egentligen är som har vuxit upp på IS-kontrollerat område är i princip omöjligt att säga.

Men såväl experter som lokalbefolkning i de områden där IS tvingats tillbaka är eniga om att gruppens inflytande över en hel generation unga, är ett av IS mest oroande arv. Enligt Säpo har omkring 150 personer återvänt till Sverige från Syrien och Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.