SD är enda partiet som vill att Region Halland ska satsa på gratis bussresor för pensionärer. Övriga vill behålla dagens modell där varje kommun för sig bekostar subventioner för enskilda grupper.

Så tycker ditt parti om gratis pensionärsresor i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Ska Region Halland satsa på gratis bussresor för pensionärer i hela Halland? Nej, säger sju av åtta partier i dagens regionfullmäktige.

Moderaterna

Något sådant förslag finns inte från oss. Gratis bussresor är ett valfritt tillköp från kommunerna och ska inte bekostas av Region Halland.

Val 2018 – #dinröst

Centerpartiet

Regionen ska inte bekosta gratis bussresor för äldre. Det är upp till kommunerna att göra det tillköpet. Däremot driver Centerpartiet i en del kommuner frågan om gratis busstrafik för äldre.

Liberalerna

Eventuella rabatter för till exempel pensionärer är INTE en regionfråga. Dock driver Liberalerna frågan om gratis resor för äldre i till exempel Falkenbergs kommun och har varit med att genomföra det i Kungsbacka, Varberg och Halmstad.

Kristdemokraterna

Svaret är nej. Samtliga biljettpriser är redan subventionerade genom kommunal och landstingskommunal skatt. En medfinansiering från resenären är rimlig. Ytterligare finansiering är en ekonomisk fråga för kommunerna.

Miljöpartiet

Det är nu upp till varje enskild kommun att besluta om man ska erbjuda seniorer gratis resor. Vi driver på i kommunerna för att satsa på kort för barn och ungdomar generellt.

Sverigedemokraterna

Region Halland ska avbryta bygget av Varbergstunneln för att finansiera gratis resor för pensionärer i hela länet. Istället för Varbergstunneln görs en plan för dubbelspår förbi Varberg, vilket vi tror blir billigare.

Socialdemokraterna

I rådande ekonomiska läge, med underskott inom vården, bör inte Region Halland dra på sig flera kostnader. Däremot är vi för att kommunerna satsar på det.

Vänsterpartiet

Vi vill på sikt ha gratis kollektivtrafik för alla, men driver på regional nivå i första hand gratis kollektivtrafik för unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet