Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Lars Schröder / TT

Uppåt för KD i SVT/Novus majmätning

Uppdaterad
Publicerad

Det är inga större förre förändringar i väljaropinionen. Det visar maj månads mätning som opinionsinstitutet Novus gör på uppdrag av SVT  Socialdemokraterna ligger kvar som största parti med Moderaterna och Sverigedemokraterna som tvåa respektive trea. 

Den enda statistiskt säkerställda förändringen denna månad är Kristdemokraternas uppgång på 1,1 procentenheter.

Vårdpolitik bakom uppgång

Partisekreterare Peter Kullgren tror att det handlar om att väljarna uppskattar partiets vårdpolitik: 

– När vi pratar om vår politik och säger att det är dags att lägga ned regionerna och att staten i stället tar över ansvaret för sjukvården, för att vi ska få en jämlik vård i Sverige, då ger det resultat. Väljarna håller med oss. Det är oerhört viktigt för oss att få ordning på svensk sjukvård och det är det som jag tror ger resultat i den här typen av mätningar, säger Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren 

Förändringen sedan förra mätningen visas inom parentes under staplarna. Foto: SVT Design

För Liberalerna är det emellertid fortsatt kämpigt. Beslutet från i mars, om att stödja en borgerlig statsministerkandidat, även om detta förutsätter stöd av Sverigedemokraterna torde vid det här laget ha sjunkit in i väljarkåren.

Men någon påverkan i opinionen går inte att skönja. Liberalerna ligger kvar på 2,9 procent, en bra bit under riksdagens fyraprocentsspärr.  

– Liberalerna har det verkligen svårt. Partiet har endast varit över fyraprocentsspärren vid två tillfällen under hela denna mandatperiod. Strax efter valet hösten 2018 och under sommaren 2019 när Nyamko Sbuni blev ny partiledare, säger Torbjörn Sjöström vd på Novus. 

”Siffrorna för låga”

Liberalernas partisekreterare Juno Blom har inte haft möjlighet att medverka i en intervju men skriver i en kommentar till SVT Nyheter att: “Dessa siffror är för låga. Liberalernas roll i svensk politik är avgörande för en ny start för Sverige.

Liberalerna behövs för att lösa integrationen, höja kunskapsresultaten i skolan och skapa framgångar i klimatomställningen.”

Så gjordes undersökningen

Det är 3 654 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen som genomfördes 5 april – 2 maj 2021. De har svarat på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag? Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. De som inte svarat utgör 49 procent av det totalt antal tillfrågade som var 7 101 personer.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 7 165 personer tillfrågats i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.