Foto: TT

Saudiske ambassadören återvänder till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens ambassadör återvänder till Stockholm, enligt tv-kanalen al-Arabiyya. Regeringen har i dag haft ett sändebud i den saudiska huvudstaden Riyad för att försöka tina upp relationerna. Men uppgifterna om att Sverige skulle ha bett om ursäkt stämmer inte, enligt en källa som SVT talat med.

”Vi hoppas snart se den saudiska ambassadören tillbaka i Stockholm och återgå till normala förbindelser mellan våra länder. De många kontakter vi haft från ett brett spektrum av det svenska samhället bidrar till att relationen mellan Saudiarabien och Sverige ser ut att normaliseras, liksom att vi framfört att vi inte avsett att förolämpa islam eller Saudiarabien,” säger utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande från UD.

Sverige ska ha framfört en ursäkt till Saudiarabien, enligt tv-kanalen al-Arabiyya. Men enligt en källa SVT varit i kontakt med har regeringen inte bett Saudiarabien om ursäkt, utan beklagat att utrikesministerns uttalanden har uppfattats som en allmän kritik mot islam och mot Saudiarabien.

Saudiavtalet

Ej bekräftat

– Vi kan inte bekräfta att ambassadören är tillbaka utan det är något som man från saudisk sida får bekräfta. Det är den vanliga ordningen att de som bekräftar det är de som skickar tillbaka ambassadören, säger Erik Wirkensjö vid UD:s pressjour till TT.

Sändebud till kungen

I går togd regeringens sändebud Björn von Sydow emot av den Saudiarabiske kungen Kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och Prins Mohammed bin Salman.

Vid samtalen har Björn von Sydow framfört Sveriges önskan om att utveckla de bilaterala relationerna mellan Saudiarabien och Sverige, enligt UD.

”Det är mycket positivt att regeringens sändebud har tagits emot av kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och prins Mohammed bin Salman”, säger utrikesminister Margot Wallström (S), enligt pressmeddelandet.

Kallade landets metoder ”medeltida”

Det var den 11 mars som Saudiarabien kallade hem ambassadören Ibrahim bin Saad bin Al-Brahim i protest. Detta efter att Sverige dagen innan valt att avsluta det militära samarbetsavtalet med landet samt att Margot Wallström tidigare även kritiserat landet för dess brist på mänskliga rättigheter.

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur, sade Margot Wallström i riksdagen den 11 februari.

Wallström har också kallat piskningen av den regimkritiske bloggaren Raif Badawi för ”medeltida”.

”En ren symbolhandling”

Arabförbundets utrikesministrar har sedan tidigare fördömt Margot Wallströms uttalanden.

Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, ser ambassadörens återkomst som en ren symbolhandling.

– Att dra tillbaka ambassadören är en symbolhandling i brist på bättre. Då är det mycket allvarligare att hänga ut Sverige via Arabförbundet, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet