Svensk man gripen för bombdåd i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Filippinernas militär ska en svensk medborgare tillsammans med tre filippinska medborgare ha gripits för ett bombdåd i Filippinerna i början av september. UD bekräftar att en svensk man är frihetberövad.

Enligt den filippinska militären greps personerna under en insats på måndagen. Personerna är misstänkta för bombdådet vid en marknad i Sultan Kudarat på ön Mindanao den 7 september. Sju personer skadades av explosionen.

Ett hagelgevär, ett automatvapen och två pistoler ska ha hittats under gårdagens insats. Utöver detta ska en hemmagjord bomb, mobiltelefoner, krut, batterier och ytterligare bombtillbehör ha hittats tillsammans med en IS-flagga.

Bombdådet utreds som ett terrorbrott.

Svensk man frihetsberövad

Utrikesdepartementet bekräftar för SVT Nyheter att en svensk man i 35-årsåldern sedan i tisdags är frihetsberövad i Filippinerna. Mannen är hemmahörande i Götaland.

Sveriges ambassad i Manila står i kontakt med lokala myndigheter, uppger UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.