Foto: TT

Regeringen och Alliansen överens om flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Allianspartierna är överens om en uppgörelse kring flyktingmottagandet. En del innebär en tvingande lag för kommuner att ta emot flyktingar. Andra delar handlar om tillfälliga uppehållstillstånd och utvidgat rutavdrag.

Efter drygt en veckas förhandlingar är uppgörelsen om mottagande och etablering av flyktingar klar. Sverigedemokraterna var aldrig inbjudna och Vänsterpartiet lämnade uppgörelsen i sista stund.

– Det här är en väldigt stor utmaning och ansträngning för Sverige, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på pressträffen där företrädare från alla partier bakom överenskommelsen deltar.

#flykt

– Det är ett läge där det krävs exceptionella insatser, konstaterar hon.

Tvingar kommuner att ta emot

Total innehåller uppgörelsen 21 punkter, bland annat snabbare handläggningstider av asylansökningar och att personer som fått avvisningsbeslut ska skickas hem snabbare, bland annat för att frigöra fler boendeplatser.

Uppgörelsen innebär också en tvingande lag för kommuner att ta emot flyktingar.

Sverige ska också begära att vara med i omfördelningen av migranter. Syftet med begäran är att sätta tryck bakom principen att alla EU-länder gemensamt ska ta ansvar och hjälpa människor på flykt.

Rutavdrag för trädgårdsarbete

Partierna har också enats om att införa tillfälliga uppehållstillstånd under tre års tid. Barnfamiljer, ensamkommande barn och kvotflyktingar är dock undantagna från detta. 

Dessutom ska rutavdraget utvidgas. Bland annat ska IT-tjänster i hemmet, flyttjänst och trädgårdsarbete ingå.

Kommunerna ska också få mer resurser till mottagandet. En tillfälligt tillskott på 10 miljarder kommer att betals ut i år och av dessa ska 200 miljoner öronmärkas till civilsamhället.

Pensionerade lärare ska kunna återvända

En annan detalj i uppgörelsen är att pensionerade lärare ska kunna återvända till sitt yrke för att vara en resurs i undervisningen av nyanlända elever.

Även nyanlända lärare ska snabbare kunna få sin utbildning validerad och däremed snabbare sättas i arbete.

Så kallade yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobb, ska även kunna gå till nyanlända. Även företag utan kollektivavtal ska kunna erbjuda dessa jobb.

Uppskruvad prognos

I går presenterade Migrationsverket sin nya prognos över flyktingmottagandet de kommande åren.

Under 2015 beräknas mellan 140.000 och 190.000 personer söka asyl i Sverige och under 2016 beräknas mellan 100.000 och 170.000 personer söka asyl i Sverige.

29.000-40.000 av årets asylsökande är ensamkommande barn. 2016 ligger beräkningarna på mellan 100.000 och 170.000 asylsökande, varav 16.000-33.000 är ensamkommande barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet