Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska de med antikroppar ställa sig längst bak i vaccinkön? Visa alla (2)
Visa alla (2)

Uppmaning från forskare: ”Ställ er sist i kön och rädda liv”

Publicerad

Om alla som haft corona och fortfarande har aktiva antikroppar mot viruset ställer sig sist i vaccinkön för att låta andra utan immunitet gå före skulle det minska belastningen inom sjukvården med uppemot 14 procent och samtidigt rädda liv.

Den här bedömningen gör en grupp matematiker och forskare i en kommande studie.

– Alla kan nog hålla med om att det är bra om vi vaccinerar de som behöver det snabbast möjligt. Därför gjorde vi beräkningar på vilken effekt det skulle få om alla som redan är immuna skjuter upp sin egen vaccination ett tag för att lämna platsen till andra, säger Tom Britton, professor i matematik och en av forskarna bakom studien.

Klart färre på iva

Den som haft corona utvecklar antikroppar mot viruset är skyddad mot allvarlig sjukdom och död under minst sex månader visar flera studier. Matematikerna har i studien räknat med att mellan 15 och 20 procent av befolkningen har aktiva antikroppar. Om alla dessa skulle skjuta upp sin egen vaccinering till förmån för de utan antikroppar skulle det minska smittspridningen och därmed antalet covidfall inom intensivvården med mellan 3 och 14 procent. Antalet dödsfall skulle minska ungefär lika mycket procentuellt menar forskarna.

– Det här är en hyfsad minskning, inget som kommer innebära en total omsvängning, men jag är övertyga om att vården skulle uppskatta detta, säger Tom Britton.

Dagens nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att det är närmare en fjärdedel av befolkningen som nu bär på aktiva antikroppar. Om alla dessa ställer sig sist i vaccinkön skulle effekten av det hamna i det övre intervallet av forskarnas beräkningar, alltså upp mot 14 procents minskning av vårdbehov och dödsfall.

”Tänk på andra, inte bara dig själv”

Att göra sådana här matematiska beräkningar på smittspridning och sjuklighet rymmer en hel del osäkerhet eftersom man inte kan veta hur viruset beter sig eller vilka mutationer som dyker upp. Men forskarnas syfte med de här beräkningarna är att få den som redan är immun mot covid 19 att kanske vänta lite för att ge andra plats tidigare.

– Man kan i alla fall uppmana de som har antikroppar att se till samhällsnyttan och inte bara till sig själva säger Tom Britton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer