Uppsving för havreprodukter gynnar inte bönder

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelskonsumtionen av havre väntas i år nå den högsta nivån hittills, visar siffror från Lantmännen. Men bland havreodlare märks inte konsumtionstrenden.

- Det folk vill ha är traditionella gryner, grötprodukter, havrebaserade drycker har blivit väldigt populärt, yoghurt och grädde. Här sker en enormt stor utveckling, säger Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, som likhet med andra livsmedelsbolag gjort flera större investeringar i havre.

Spannmålsodlaren Henrik Wallenberg har dock inte märkt av trenden i sin verksamhet.  

– Nej, inte som odlare. Men jag har läst om att det finns ett ökat intresse bland konsumenter och handlare för just havre.

”Havrepriset måste öka”

På odlingssidan går således trenden i motsatt riktning – havreodlingen minskar sedan länge. Förklaringen ligger i att efterfrågan på havre som djurfoder minskar. Och priset som bonden får för grynhavre, alltså havren som håller tillräcklig kvalitet för att bli livsmedel, är betydligt lägre än priset för konkurrenten vete. 

– Vill man ha mera havre måste priset öka. Man måste förstå som konsument och handlare att det är dyrare för oss lantbrukare att producera ett kilo havre jämfört med ett kilo vete, säger Henrik Wallenberg.  

Marknaden styr, menar Mats Liedholm på Fazer. 

– Vi har ingen möjlighet att gå in och betala överpriser till våra odlare, säger han.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.