Fartyg lägger rör till Nord Stream 2 i Östersjön. Arkivbild. Foto: Bernd Wuestneck, dpa, AP

USA:s ambassad om Nord Stream: ”Hot mot vår nationella säkerhet och våra utrikespolitiska intressen”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har undertecknat en lag om sanktioner mot företag som deltar i att bygga gasledningen Nord Stream 2 från Ryssland till Tyskland.

”USA måste agera för att bemöta hotet mot vår nationella säkerhet och våra utrikespolitiska intressen” skriver Williams S. Martin, talesperson på USA:s ambassad i Stockholm i ett mejl till SVT.

Donald Trump undertecknade lagen om sanktioner 20 december 2019. Frågan är om svenska företag berörs. SVT har ställt frågan till USA:s ambassad i Stockholm.

”Vi kan inte gå in på detaljer vad gäller diskussioner med specifika företag, men vi kan säga att vi för samtal. För att förtydliga – företag kan välja att fortsätta arbeta på rörledningen Nord Stream 2, men denna lagstiftning klargör att de måste göra ett val. Om de väljer att utöva sanktionsbelagd verksamhet ger de upp sin tillgång till USA:s ekonomi.” skriver talespersonen Williams S. Martin till SVT Nyheter.

Kriget i Ukraina

Han fortsätter:

”Vi föredrar att inte ta till sanktioner. USA har arbetat i nära förbindelse med våra europeiska allierade och partner för att skapa konsensus kring frågan om energisäkerhet, med insikten om att nya projekt bör främja europeisk energisäkerhet, inte motarbeta den. ”

Gasledningen Nord Stream 2 ska bli cirka 2 460 kilometer lång. Den är nedlagd i svensk ekonomisk zon i Östersjön och ska leverera naturgas från Ryssland Foto: SVT Design

Nationell säkerhet

Martin skriver att USA måste agera eftersom det gäller nationell säkerhet och USA:s utrikespolitiska intressen.

”Men när Ryssland försöker använda sin dominerande ställning på Europas gasmarknad för att dela Europa politiskt, destabilisera Ukraina, och motverka investeringar i projekt som skulle kunna föra med sig verklig mångfald på energiområdet i länder som helt eller nästan helt förlitar sig på Ryssland för att uppfylla sina energibehov, måste USA agera för att bemöta hotet mot vår nationella säkerhet och våra utrikespolitiska intressen.”

Ryssland: Blir klart trots hot

Ryssland å sin sida menar att byggandet av gasledningen kommer att genomföras, trots hot om sanktioner. Det meddelade ryska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån Tass.

– Oavsett pågående press kommer Nord Stream 2 att avslutas. För klarsynta europeer är fördelarna med att skapa en ytterligare gasexportrutt tydliga, skriver ryska utrikesdepartementet. 

Fakta USA:s sanktioner

Den 20 december 2019 undertecknade president Trump National Defense Authorization Act (NDAA, Lagen om anslag till det nationella försvaret) för budgetåret 2020, inklusive Protecting Europe’s Energy Security Act (PEESA, Lagen om skydd av Europas energisäkerhet) från 2019.

Berörda parter måste säkerställa att fartyg som arbetar med Nord Stream 2 ”omedelbart upphör med all byggverksamhet” och inleder ”en nedtrappning för att visa god vilja” i enlighet med direktiv från Office of Foreign Assets Control (OFAC, Myndigheten för kontroll av utländska tillgångar.)

Det gäller även ”berörda parter som avsiktligt sålt, hyrt ut eller tillhandahållit fartyg för arbetet med att lägga ut rörledning på 30 meters djup eller mer för Nord Stream 2”. Parter som inte följer dessa direktiv kommer att beläggas med sanktioner i enlighet med PEESA.

Källa: USA:s ambassad i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet