Foto: Per Nilsson, SVT

Utbildning ska öka jämställdheten i börsbolagen

Publicerad

Stockholmsbörsen Nasdaq och riskkapitalisternas förening tar nu hjälp av stiftelsen Allbright för att öka jämställdheten i börsbolagen.

– Både när det kommer till jämställdhet och mångfald så går det med myrsteg i snigelfart, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Nu ska börsbolagen bli mer jämställda. Genom utbildning ska företagen få in fler kvinnor och personer med minoritetsbakgrund på ledande positioner.

I dagsläget är bara var tredje styrelsemedlem kvinna i börsbolagens styrelser. I företagens ledningsgrupper har bara var tionde person utländsk härkomst. Detta är tänkt att ändras med hjälp av utbildning.

– Kvotering är inte vår fråga, vi vill fortfarande att det ska vara en ägarfråga. Vi vill att bolagen ska kunna styra den här aspekten, säger Adam Kostyál europeisk noteringschef på Nasdaq, och fortsätter:

– Vi vill att bolagen ska inse att om gör de den här resan och de gör de här investeringarna så får de tillbaka för det.

Börsen tar hjälp

Till sin hjälp har Stockholmsbörsen, alltså Nasdaq, tillsammans med riskkapitalbolagens förening (SVCA) tagit stiftelsen Allbright som arbetar för jämställdhet och mångfald.

– Både när det kommer till jämställdhet och mångfald så går det med myrsteg i snigelfart. Vi ökar med någon enstaka procentenhet, men inte i styrelserna. Där ser vi tydligt att utvecklingen har stannat av sedan tre år tillbaka när kvoteringshotet försvann, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Stockholmsbörsen följer nu moderbörsen Nasdaq i New York i spåren. Den första december bestämdes där att de över 3 000 noterade bolagen antingen måste ha styrelserepresentation av kvinnor och minoriteter – eller förklara sig. I USA finns också en tydlig tidsplan.

– Varje land, varje region och varje marknad har olika förutsättningar. Vi jobbar med det här ur ett helhetsperspektiv och det är en viktig fråga för oss inom Nasdaq både i Norden och i USA, säger Adam Kostyál europeisk noteringschef på Nasdaq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.