Utbildningsminister Anna Ekström tror på lönebonusen, men säger att lönebildningen till sist ska skötas av arbetsmarknadens parter. Foto: Lisa Johansson/TT

Utbildningsministern tror på lönebonusen – ska locka fler lärare till utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tror att lönebonusen kommer höja läraryrkets attraktivitet och hjälpa skolor i utsatta områden att kunna rekrytera erfarna lärare. Samtidigt framhåller utbildningsministern att det är arbetsgivarnas ansvar att se till att alla lärare känner att de har en rättvis lön.

Från och med den första augusti höjdes förstelärartillägget från 5 000 till 10 000 kronor i månaden i vissa socioekonomiskt utsatta områden.

– Vi gör den här satsningen för att få fler lärare att vilja jobba i de skolor där behovet är som störst, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister.

Kritik om orättvisa

Alla lärare får inte ta del av löneökningen. Satsningen riktas mot de lärare som rektorn anser vara extra yrkesskickliga, något som har skapat en känsla av orättvisa på många arbetsplatser.

– Jag har också tagit del av den kritiken. Det är viktigt att arbetsgivaren är nogrann med att de kriterier som används för att valet av förstelärare ska upplevas som rättvist och rimligt.

Varför ger ni inte alla lärare som arbetar i utsatta områden en löneökning?

– Det är en knepig avvägning. Regeringen har gjort bedömningen att lönebildningen ska skötas av arbetsmarknadens parter. Vi vill inte rubba på den svenska modellen och försöker istället hitta vägar för att stimulera en förbättrad löneutveckling.

Flera rektorer menar att det finns en risk att kompetent personal som inte får ta del av satsningen slutar, eftersom de känner sig undervärderade på sin arbetsplats. Vad tänker du om det?

– Det skulle i så fall vara väldigt olyckligt. Jag har också hört den typen av uppgifter men har inte sett att det finns någon statistik på att så har skett.

– Det är arbetsgivarens ansvar att se till att lönesättningen blir bra i hela kollegiet, säger Anna Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer