Svenskarna lyder färre råd – MSB varnar för trendbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tecken på att svenskarnas uthållighet under coronapandemin har börjat tryta.

I den undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gör löpande kan det ha skett ett trendbrott.

– Nu ser vi att siffrorna sjunker, säger Svante Werger, rådgivare på MSB

I en undersökning som pågått sedan den 21 mars har MSB undersökt människors oro, förtroende för myndigheter och förändrade beteende under coronapandemin. Totalt har 5000 personer svarat på frågorna och de senaste fyra dagarna har myndigheten sett en förändring i människors beteende.

– Bilden av ett mer avslappnat förhållningssätt till de rekommendationer som gäller stämmer med det som länsstyrelserna rapporterat till oss, säger Svante Werger.

Coronapandemin

Minskning med 5-10 procent

Frågan som ställts är ”Har du gjort någon av följande förändringar för att minska risken att bli utsatt för coronaviruset?” De tillfrågade har fått ange om de följt nyheter mer än vanligt, i mindre utsträckning deltagit i sociala aktiviteter utanför hemmet, undvikit offentliga platser där det finns många människor, åkt mindre kollektivtrafik i vardagen och i mindre utsträckning deltagit i fritids- och träningsaktiviteter.

De senaste fyra dagarna, 7-10 maj, anger fem till tio procent färre än veckan innan, att de har förändrat sitt beteende.

– Det är bra att man följer det så att man får den indikationen. Sen är vårt budskap att man håller i och fortsätter, för den nedgången vi ser är beroende av att folk inte förändrar sitt beteendet i någon större utsträckning utan håller i det vi har gjort så bra hittills i många delar av samhället, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigeten.

Eftersläpning i statistiken

Under måndagen rapporterades 31 nya dödsfall bland coronasmittade personer, men Anders Wallensten upprepar att det alltid finns en eftersläpning i rapporteringen efter helgen.

– Dagens data kan vi inte dra några slutsatser på. Men vi tror att, om man tittar på de senaste veckorna, ser det verkligen ut som att det går åt rätt håll.

Budskapet: ”Håll i”

De sjunkande siffrorna kan vara en förklaring till att människor får en mer avslappnad hållning till restriktionerna, i kombinationen med att uthålligheten tryter.

– Det är ju en risk med alla sådant här, att över tid blir det svårare och svårare, och kanske också i kombination med att siffrorna börjar se bättre ut så kanske man slappnar av. Men det är för tidigt att göra det. Vårt budskap är: håll i tills vi ger andra besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet