Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrarna ska lättare kunna vräkas om deras barn begår brott Foto: SVT

Utredning ska undersöka möjlighet att vräka föräldrar när barn begår brott

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar ska lättare kunna vräkas från en hyreslägenhet om de har barn som begår brott i bostaden. Det anser Tidö-partierna som nu ger en statlig utredare uppdraget att se över befintlig lagstiftning.

I juli 2022 tillsatte Magdalena Anderssons (S) regering en utredning som fick i uppdrag att se över fastighetsägares möjligheter att vräka kriminella hyresgäster som använder lägenheten eller närområdet för att begå brott.

Nu vill Tidö-partierna utreda om även föräldrar vars barn begår brott lättare ska kunna vräkas.

I ett tilläggsdirektiv till den pågående utredningen skriver man att utredarens bedömning av hyresgästens tillsynsansvar ska utformas på samma sätt när brott har begåtts av ett barn i familjen som när brott har begåtts av andra personer som hyresgästen ansvarar för.

”Med dagens beslut tar vi ett viktigt steg för att tydliggöra föräldrars ansvar”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Utredningen ska redovisa sina resultat senast den 1 september 2023.

Hör Hyresgästföreningens förbundsjurist om det nya direktivet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.