Foto: Vilhelm Stokstad/TT

SD: Förneka Syrienkriget inte skäl för uteslutning

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Kurt Olsson berättade inför SVT:s kamera att han tycker att kriget i Syrien är ett ”bluffkrig”. Nu står det klart att den åsikten inte ligger till grund för uteslutning ur partiet.

– Vi har diskuterat det här om det skulle vara en grund för uteslutning och vi har varit i kontakt med partiet centralt, men inte fått någon indikation på att det här skulle vara skäl för uteslutning ur partiet, säger Göran Hargestam, ordföranden för SD i Valdemarsvik, till SVT Nyheter Öst idag.

Oväntad uttalande i paneldebatt

Det var under en paneldebatt i SVT Nyheter Östs pågående valturné som Sverigedemokraten Kurt Olsson (SD) från Gusum oväntat började att förneka att det över sju år långa kriget i Syrien existerar och att flyktingarna egentligen är ekonomiska migranter som enbart kommit till Sverige för att utnyttja välfärdssystemet.

Val 2018 – #dinröst

Så du tror inte på det här kriget i Syrien?

– Absolut inte.

Är det ett bluffkrig?

– Ja, det är klart att de har krigat lite grann mot varandra.

Kurt Olsson (SD), Valdemarsvik Foto: SVT

Partiordförande Göran Hargestam vidhåller sin tidigare kritik mot Kurt Olsson.

– Det är direkt olämpligt att uttrycka sig på det här sättet. Det gör man inte som offentlig person, oavsett vilket parti man tillhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet