V ändrar sig om EU-utträde

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet lägger kravet på utträde ur EU i malpåse. I stället lyfts kritiken och behovet av förändringar fram.

I helgen samlas V-ombud från hela landet i Göteborg för en tvådagars konferens om en ny EU-politik. Konferensen ska tjäna som ett startskott för debatten om förändringen av partiprogrammet som ska beslutas av kongressen i januari.

Någon total omsvängning som den i Miljöpartiet, som 2008 slopade sitt krav på utträde, är det inte tal om.

Den principiella ståndpunkten ändras inte. Men fokus blir att aktivt ändra EU inifrån.

Kravet på utträde kan tas upp igen

Misslyckas försöken att vrida EU åt vänster eller om det folkliga stödet för ett utträde växer kan det bli ”aktuellt för Vänsterpartiet att aktivt lyfta kravet på utträde ur EU”, heter det.

De tidigare EU-parlamentarikerna, nuvarande riksdagsledamöterna Jens Holm och Jonas Sjöstedt, stödjer den nya inriktningen men tycker att förslaget som förs fram är för snårigt formulerat och för otydligt.

Sverige medlem inom överskådlig tid

-Det är för defensivt. Jag tycker att det ska framgå att vår grundläggande kritik ligger kvar som ett varumärke, men att vi erkänner att Sverige under överskådlig tid kommer att vara medlem och att vi ska verka för en reformering på ett antal områden: klimat, arbetsrätt och feminism, säger Holm.

Han tycker att det är bra att partiet tar bort att det inte går att reformera EU, liksom att V ska verka för att hela EU ska upplösas.

-Det är steg i rätt riktning. Vi försöker ju påverka så mycket vi bara kan och lämnar inte walk over, säger han.

V ska inte vara åskådare

Även Sjöstedt, som är en av partiledarkandidaterna, välkomnar att man nu slår fast att V inte ska vara någon sorts åskådare.

-Vi ska säga att vi fortfarande är emot men inte lägga all vår kraft på att vi ska lämna EU. Det är inte politiskt realistiskt att uppnå och inget dagskrav, säger han.

-Men det vore farligt om vänstern överlämnade EU-kritiken till högerpopulismen och Sverigedemokraterna. Sedan MP släppte sin grundläggande kritik har de blivit tysta och där ska vi inte hamna.

Statsskulder ska kunna skrivas ned

Vid konferensen ska ett uttalande antas.

Där föreslår bland annat att de skuldtyngda länderna på ordnad väg ska få skriva ner sina statsskulder och bankerna bära de förluster de har orsakat.

”Banker måste tillåtas gå i konkurs och kunna tas över av staten”, heter det i partistyrelsens förslag.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.