Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, ledamot i EU-nämnden och miljöpolitisk talesperson. Foto: TT.

Vänsterpartiets krav: Omförhandla EU-villkoren

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för Sverige att omförhandla villkoren för medlemskapet i EU. Det vill Vänsterpartiet som menar att Sverige ska följa Storbritanniens exempel som nyligen omförhandlade sina villkor. – Jag tycker att Sverige ska ta chansen att ställa krav gentemot EU, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V).

I februari fick Storbritannien igenom nya krav på EU i en omförhandling av villkoren. Bland annat kommer man att kunna inskränka vissa sorters socialbidrag till inflyttade EU-medborgare under en sjuårig övergångsperiod. Samma möjlighet ges även till alla andra EU-länder. På det sättet hoppades EU att få britterna att vilja stanna i unionen.

Nu menar Vänsterpartiet att Sverige också bör omförhandla villkoren för EU-medlemskapet.

#delateuropa

– Jag tycker att Sverige ska ta chansen att ställa krav gentemot EU, för jag tror väldigt många delar uppfattningen att EU utvecklas åt helt fel håll. EU utvecklas mot en stat istället för att vara en samarbetsorganisation och nu är det dags att Sverige säger att den här utvecklingen är helt felaktig, och att vi vill ha ett antal progressiva undantag mot EU, säger Jens Holm (V), ledamot i riksdagens EU-nämnd, till SVT Nyheter.

Kräver omförhandling

Jens Holm är kritisk mot hur EU utvecklats de senaste åren. Det faktum att Storbritannien fått igenom nya krav gör att hans parti alltså vill att den rödgröna regeringen omförhandlar Sveriges villkor.

– Det är dags för en omförhandling, vi vill till exempel ha ett socialt protokoll. Det ska inte vara så som det är nu, att till exempel byggnadsarbetare och lastbilschaufförer jobbar till helt olika villkor och löner. Det är inte acceptabelt och det är en direkt konsekvens av EU-medlemskapet, säger han.

– Man har lyssnat på Storbritannien så det är nu vi i Sverige har chansen att få bättre villkor. Och den chansen ska vi ta.

För tidigt för ny omröstning

Han tycker däremot att det är för tidigt för att tala om en ny omröstning om medlemskapet i EU.

– Det första spåret är att vi ska omförhandla villkoren så vi får ett socialt protokoll, så vi kan gå före på miljöområdet och så vi har ett bindande undantag från EMU. Det är tre konkreta saker jag tycker att Sverige ska lyfta. Om Bryssel vägrar att lyssna på oss, då får vi ta det i nästa steg.

En tuff linje mot EU gör ju att ni hamnar delvis i samma fålla som den brittiska högern, vad säger du om det?

– Det är inget sällskap som vi vill ha att göra med. Jag ogillar EU, men jag ogillar delar av nej-rörelsen i Storbritannien ännu mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet