V-ledaren sågade Björklund

Uppdaterad
Publicerad

Riskkapitalbolag och bemanningsföretag får det svårare i Sverige efter nästa val om Vänsterpartiet får bestämma. Det lovade Jonas Sjöstedt i sitt första sommartal som partiledare.

I sensommarvärmen på friluftsmuseet Gammlia i sin hemstad Umeå inledde Sjöstedt med att kommentera andra partiledares sommartal. De omkring 300 åhörarna i gröngräset fick höra en kraftig sågning av folkpartiledaren Jan Björklunds insats.

-Björklunds politik verkar ligga 25 år efter verkligheten. Han vill bygga ny kärnkraft när vindkraften är billigare. Han vill gå med i Nato när Natos fiende är borta. Han vill gå med euron när den håller på att rasa samman, sade Sjöstedt.

”Trött Reinfeldt”

Fredrik Reinfeldts tal avfärdade han kort som präglat av trötthet och idétorka. Statsministerns tal om en satsning på infrastrukturen gav han inte mycket för.

-Inget ont om Nacka, men en tunnelbana dit förslår inte långt för den som vill utveckla hela Sverige, sade vänsterledaren.

När det gäller bemanningsföretag vill Vänsterpartiet ha ett ”skarpt förbud” i lagstiftningen mot att säga upp fast anställd personal för att ersätta den med bemanningsföretag.

Vänsterpartiet vill vidare öka det fackliga inflytandet på området så att facket får möjlighet att lägga in sitt veto mot bemanningsföretag. V vill också begränsa tiden för hur länge man kan ha anställda från bemanningsföretag inne på en arbetsplats.

Demokratiskt problem

Med Vänsterpartiet i maktposition lovade Sjöstedt att riskkapitalbolagen ska bort ur välfärden efter nästa val. Debatten i Sverige påminner alltmer om debatten i USA, enligt vänsterledaren. Politikerna som är för privata vinster i välfärden ligger lågt eftersom de inser att de saknar folkligt stöd. I stället är det riskkapitalbolagen som själva ger sig in i den politiska debatten.

-De värvar politiker med stora kontaktnät som företrädare och debattörer. Ofta är det tidigare politiker från Miljöpartiet och Socialdemokraterna som anställs med uppgift att ge sig in i debatten och trycka på det egna partiet, sade Jonas Sjöstedt, som beskrev företeelsen som ett demokratiskt problem.

Dagens ”trötta och självgoda” regering behöver bytas ut efter valet 2014.

-Men vi behöver också en ny kurs för politiken. Utan ett starkt Vänsterparti är risken stor att det inte blir en riktig förändring, sade Jonas Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.